Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SLL och VGR lägger 4 miljarder på 3R

Publicerad: 25 maj 2016, 09:56

Foto: Thinkstock

Stockholms läns landsting (SLL) och Västra Götalandsregion (VGR) har beslutat att investera totalt 4,4 miljarder i it-projektet 3R.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVästra Götalandsregionen

På tisdagen beslutade både landstingsstyrelsen i Stockholm och regionstyrelsen i Västra Götaland att anta de tidigare förslagen som innebär att de investerar 2,2 miljarder kronor vardera i framtidens vårdinformationssystem 3R, som bland annat ersätter nuvarande journalsystem. Styrelserna lägger nu fram dessa förslag i respektive fullmäktige, där ett slutgiltigt beslut väntas komma i början av sommaren.

Region Skåne har avvaktande ställt sig utanför upphandlingen, men stannar på sätt och vis kvar i projektet. Dess medverkan är för tillfället ungefär lika stor som andra landstings och regioners, säger Eva Leach Elfgren, samordnande programchef för 3R, till Dagens Medicin. Meningen är ju att it-systemen landet över ska kunna tala med varandra.

Med de 4,4 miljarderna i plånboken är tanken att VGR och SLL börjar 3R-upphandlingen i höst. Pengarna ska gå till allt från kostnader för själva systemet, till överflyttande av all data och ”städning” efter de gamla systemen.

När man ska välja system tittar man inte bara på våra nordiska grannar utan hela världsmarknaden, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i SLL.

– Jag har identifierat ett antal leverantörer både på den nordiska, europeiska och internationella marknaden som har de moderna och mogna systemlösningar som var för sig, eller i nyskapande konstellationer av leverantörer,  kommer att kunna möta de funktionskrav vi nu definierar utifrån verksamhetens och patienternas behov, säger han till nyhetsbrevet Digital Hälsa.

Relaterat material

Skånepolitiker svänger om 3R

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev