Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SLL:s undersökning var olaglig

Publicerad: 21 december 2016, 14:57

Stockholms läns landsting gav Statistiska centralbyrån i uppdrag att kartlägga stockholmarnas hälsa. Men SCB är inte rätt myndighet att hantera detta område, enligt Datainspektionen – som kräver att SCB upphör med undersökningen.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Hälsa Stockholm är en undersökning som sedan 2002 har följt utvecklingen av bland annat nack- och ryggbesvär, astma, kol, diabetes och fallolyckor hos äldre. Syftet har också varit att öka kunskapen om hur sjukdomarna kan motverkas. På uppdrag av landstinget har SCB utfört delar av undersökningen Hälsa Stockholm 2014, och då behandlat en stor mängd känsliga personuppgifter.

Men SCB är inte statistikansvarig myndighet för de aktuella uppgifterna, varför deras behandling av personuppgifter varit olaglig och måste upphöra, skriver Datainspektionen i ett beslut.

SCB uppger i sitt svar till Datainspektionen bland annat att deltagarna lämnat samtycke till personuppgiftsbehandlingen. Men enbart samtycke räcker inte för framställning av statistik, slår Datainspektionen fast.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev