Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

SLL vill direktupphandla larmdirigering

Publicerad: 23 november 2015, 13:57

Foto: Thinkstock

Stockholms läns landsting tar inte över ambulansdirigeringen i egen regi. Istället planeras en direktupphandling av SOS Alarm.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Senast Stockholms läns landsting, SLL, skulle upphandla ambulansdirigeringen blev den en långdragen historia med överklaganden i olika rättsliga instanser.

I februari 2014 beslutade Stockholms läns landsting efter ett års tvist, att avbryta upphandlingen. Ett tilläggsavtal tecknades istället med SOS Alarm. Detta gäller längst den 31 oktober 2016.

Samtidigt beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att utreda förutsättningarna att driva tjänsten prioritering och dirigering av ambulanser i egen regi.
Men i det beslutsunderlag som tas upp i nämnden den 1 december väljer landstinget att ta en annan väg.

Nu föreslås istället en direktupphandling av SOS Alarms tjänster, utifrån undantag i Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Landstinget menar att det finns argument för att LOU inte är tillämplig för anskaffning av tjänsterna från SOS Alarm.

I förslaget hänvisas till LOU, 2:10 a, som säger att kontrakt som sluts mellan en upphandlande myndighet avseende inköp av varor och tjänster från ett närstående bolag inte måste ses som ett ”kontrakt” i LOU:s mening.

Även om rättsläget är oklart, menar SLL att såväl kontroll- som verksamhetskriterier är uppfyllda för att en direktupphandling ska bli aktuell.

”I arbetet med att ta fram ett avtal kommer förvaltningen att samverka nära med SOS Alarm”, enligt förslaget.

Anledingen till att landstinget väljer bort att lägga ambulansdirigeringen i egen regi är att detta kan öka handläggningstiderna och försvåra samverkan mellan olika vårdaktörer. SLL menar att SOS Alarm byggt upp en kompetens på området som skulle riskera att slås sönder om uppgifterna larm, dirigering och prioritering splittras.

Ett förslag till avtal ska vara klart i början av 2016.

Relaterat material

Medhelp mister ambulansavtal

Landstinget kan ta över dirigering av ambulanser

Färre utryckningar – utan SOS Alarm

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev