onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Slopad vårdavgift för gamla

Publicerad: 4 september 2015, 05:54

Foto: Thinkstock

Vänsterpartiet och regeringen föreslår att den som fyllt 85 år ska slippa betala avgift för besök i primärvården, till exempel vårdcentralen, från 2017.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar län

Förslaget finns med i den kommande budgeten och beräknas kosta 200 miljoner kronor.

Ingen behöver i dag betala mer än 1 100 kronor i avgifter under en tolvmånadersperiod för besök på vårdcentral och andra delar av öppen- och primärvården. Sedan träder det så kallade högkostnadsskyddet in. Men Vänsterpartiet menar att det ändå kan bli tungt för många äldre, som ofta har större behov av besök i vården än andra.

Tre landsting har hittills infört gratis sjukvård för 85-åringar och äldre. Kalmar och Västmanland var först och där har de äldsta sluppit betala patientavgifter i den öppna vården sedan den 1 januari 2014. Ett år senare var det dags för samma förändring i Region Örebro län.

Landstinget i Kalmar län beräknar kostnaden för den fria sjukvården för 85 + till knappt 6 miljoner kronor om året. Någon utvärdering har ännu inte gjorts. Men det står klart att det inte varit någon större ökning av besöken från 85+, enligt biträdande landstingsdirektören Ingeborg Erikson.

Enligt landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) är avgiftsfriheten en uppskattad reform.

– Det visar de signaler vi fått från pensionärsorganisationer. Många av de äldsta har en besvärlig ekonomi och då har det betydelse med gratis vård, säger han.

Inte heller i Västmanland är någon utvärdering klar än.

– Men betyder det att fler av de äldsta vänder sig till vården i tidigare skeden är det väl investerade medel, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S) i Landstinget i Västmanland.

Utan gratisvården får 85 + betala patientavgifter på upp till 1 100 kronor under tolv månader. I Region Örebro län träder det så kallade högkostnadsskyddet in redan vid 900 kronor.

Intäktsbortfallet i Örebro på grund av gratisvården beräknas i år bli åtta miljoner kronor, enligt utredaren Gunnel Åkesson.

Tre av de S-ledda landstingen var snabba med gratis sjukvård för 85 plus. Var det en samordnad aktion?

– Vi tittar förstås på varandra och det är ingen tillfällighet att det är S-landsting, säger Anders Henriksson, som även är 1:e vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Avgifterna för att ligga på sjukhus blir dock kvar, de får även 85-åringar och äldre fortsätta att betala efter årsskiftet 2016–2017.

TT OCH VIVIANNE SPRENGEL/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev