söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Smer vill också ha granskning av åldersbedömningar

Publicerad: 20 december 2018, 14:31

Nu föreslår Statens medicinsk-etiska råd att regeringen tillsätter en oberoende granskning för att utvärdera de medicinska åldersbedömningar som används i asylprocessen.


PH

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Det är i en skrivelse till Justitiedepartementet som Smer lyfter en oro för att de medicinska åldersbedömningarna inte är rättssäkra. De efterlyser en ordentlig utvärdering som tydliggör vilka risker som finns med dagens metoder.

Rådet menar att det är allvarligt om risken för felbedömning i vissa fall är större än vad Rättsmedicinalverket, RMV, anger. Dessutom, skriver Smer, är det allvarligt om det saknas underlag för att uppskatta risken för att en bedömning blir fel. I en sådan situation riskerar barn att felaktigt bli bedömda som vuxna.

– Den medicinska åldersbedömningen måste vara tydlig med vilka risker för felbedömning som finns i olika situationer, annars riskerar asylsökande barn att gå miste om sina rättigheter enligt svensk lag. Det vore en allvarlig och oacceptabel etisk situation, säger Kjell Asplund, Smers ordförande, i ett pressmeddelande.

Rådet vill bland annat att det undersöks om metoden med magnetröntgen av knä som används i Sverige är tillräckligt vetenskapligt underbyggd för att kunna uppskatta riskerna för felbedömning vid en medicinsk ålderbedömning. De efterlyser också mer transparens kring hur RMV gör sina beräkningar.

Läkaresällskapet föreslog i förra veckan att RMV snarast ska initiera en oberoende vetenskaplig granskning av metoderna för medicinska ålderbedömningarna, som Dagens Medicin skrev om då.

Relaterat material

Läkaresällskapet vill ha utredning om åldersbedömning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev