Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Smer vill se agerande för beslutsoförmögna patienter

Publicerad: 22 november 2019, 10:00

Kenneth Johansson är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, Smer.

Foto: Erik Nygren

I en skrivelse till socialdepartementet uppmanar Statens medicinsk-etiska råd, Smer, regeringen att skapa ett regelverk för att förbättra rättssäkerheten.

Ämnen i artikeln:

Smer

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


”Ett regelverk måste komma på plats för att lösa problemen med rättsosäkerhet för denna grupp samt möjliggöra att deras vilja och självbestämmande respekteras så långt det är möjligt. (...) Regeringen bör därför skyndsamt ta fram förslag på reglering samt överväga behovet av
ytterligare utredning av vissa frågor.” Så skriver Smer i sitt brev till regeringen.

Hälso- och sjukvårdslagstiftningen i dag är inte anpassad för gruppen vuxna beslutsoförmögna patienter, vilket skapar stora problem och en osäkerhet för patienter, anhöriga och personal om vilka åtgärder som är tillåtna och vem som ska besluta i patientens ställe, anser Smer.

– Det kan i värsta fall leda till att vården uteblir eller fördröjs och att patienten får sämre vård, säger Kenneth Johansson, ordförande i Smer, i ett pressmeddelande.

Det behövs ett regelverk med legala ställföreträdare. Ett sådant skulle stärka beslutsoförmögna personers ställning inom vården och minska risken för att patienter behandlas på ett sätt som strider mot deras vilja, anser Smer.

– Beslutsoförmögna patienter tillhör de allra mest utsatta grupperna i samhället. Det är hög tid att säkerställa att dessa patienter ges vård på samma villkor som den övriga befolkningen, säger Kenneth Johansson.

Beslutsoförmögna patienter kan vara personer som är medvetslösa, som har en demenssjukdom eller annan psykisk sjukdom eller som drabbats av stroke.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev