Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Smittskyddslagstiftningen ska kompletteras

Publicerad: 21 augusti 2020, 09:42

Foto: Patrik Svedberg

Regeringen vill ha en ny lagstiftning kring smittskyddsåtgärder vid publika arrangemang. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en presskonferens under fredagen.


I samband med att regeringen lämnade besked om att publik under visa förutsättningar kan komma att tillåtas på till exempel fotbollsmatcher meddelade inrikesministern också att regeringen vill ha en mer träffsäker lagreglering kring smittskyddsåtgärder. Regleringarna i ordningslagen räcker inte.

– Det är uppenbart att det behövs en lagstiftning som på ett bättre sätt kan reglera situationer där vissa sammankomster behöver begränsas för att förhindra smittspridning, sade inrikesministern.

En utredning ska tillsättas, men några besked om när gavs inte. I ett sms till Dagens Medicin förtydligar ministerns pressekreterare Natali Sial att det inte handlar om att utreda en helt ny smittskyddslagstiftning utan att i stället ersätta de regler som finns i ordningslagen.

”Regeringen kommer att ta fram en mer heltäckande och träffsäker reglering för smittskyddsåtgärder för arrangemang som i dag omfattas av ordningslagen”, skriver hon.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev