onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Snabbare information när mediciner tar slut

Publicerad: 22 augusti 2019, 05:46

Tillfällig brist på viktiga mediciner är ett växande problem. Nu får Läkemedelsverket i uppdrag att snabba på rapporteringen och i kritiska lägen tydligare vägleda om alternativa behandlingar.
– Informationen måste bli tydligare och spridas smidigare, summerar socialminister Lena Hallengren (S).


Sommarens brist på litium, som förskrivs till personer med bipolär sjukdom, är ett av många exempel på så kallade restnoteringar, det vill säga när tillverkaren inte kan leverera ett läkemedel. För närvarande är 357 preparat restnoterade hos Läkemedelsverket, vilket naturligtvis skapar problem både för patienter och vård- och apotekspersonal. Bland de läkemedel som inte går att uppbringa finns blödningshämmande medel och läkemedel som används vid lungsjukdomen kol, lunginflammation eller migrän.

För att dämpa de negativa effekterna ger regeringen Läkemedelsverket i uppdrag att snabbare kunna varsla om medicinbrist.

– Uppdraget innebär att skapa en formell struktur för samverkan mellan alla involverade – läkemedelsbolag, distributörer, apotek och vården. De har redan en dialog, men den måste formaliseras. Alla i kedjan ska känna till vilken roll de har, säger Lena Hallengren.

Läkemedelsverket ska dessutom förbättra sin informationsspridning vid en kritisk bristsituation.

– Det handlar om att i mycket större utsträckning vägleda sjukvården om alternativa behandlingar. Det kommer att spara tid för personalen som i dag får lägga alltför mycket tid och kraft på att själva finna alternativ, säger Lena Hallengren.

Hon betonar att uppdraget, som regeringen fattar beslut om på torsdagen, inte motverkar restnoteringarna i sig. Det arbetet fortgår parallellt.

– Läkemedelsverket har ett samarbete med myndigheter i andra länder och frågan diskuteras också i EU-kretsen och globalt, säger Hallengren.

Läkemedelsverket får använda 1,3 miljoner kronor under 2019. Den första delen av uppdraget, som rör samordning mellan berörda aktörer, ska redovisas senast den 31 janu­ari 2020. Den andra delen, som handlar om informationsgivningen, ska redovisas senast den 30 juni 2020.  Verkert kommer att få 2,6 miljoner kronor årligen fram till 2023 för tat vidareutveckla de strukturer som redovisats i deluppdragen.

Som en följd av bristen på litium har Läkemedelsverket infört möjlighet till en generell licens, vilket underlättar för vårdgivare att ersätta medicinen med andra, utländska läkemedel som inte är godkända i Sverige.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev