fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Snabbare utredning för felande vårdpersonal

Publicerad: 7 november 2017, 06:54

Annika Strandhäll.

Foto: Pax Engström Nyström

Regeringen vill att det ska gå snabbare att utreda om vårdpersonal som anmälts för att ha gjort fel är lämpliga att behålla jobbet. Åldersgräns för legitimation ska också utredas.

Ämnen i artikeln:

Annika Strandhäll

Också säkerheten i utredningarna ska förbättras. Syftet är att öka patientsäkerheten, rapporterar SR:s Ekot.

Enligt socialminister Annika Strandhäll handlar det om att ge Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ”bättre muskler” för att hitta dem som är olämpliga att jobba inom vården.

Åtgärder som nu ska utredas är bland annat att läkare och sjuksköterskor som förlorat sina legitimationer måste visa att de har tillräckliga medicinska kunskaper och att de är lämpliga för sitt arbete, för att få tillbaka legitimationen.

– I dag är det väldigt svårt att ställa krav när man ansöker om legitimation på nytt. Det är ett område där vi ser att man kan göra förstärkningar, säger Annika Strandhäll till SR.

I utredningen ingår också att analysera om det finns behov av att införa en åldersgräns för att få inneha legitimation. Utredaren  Mats Wiberg ska analysera vilka för- och nackdelar en åldersgräns skulle medföra och vilka konsekvenser det skulle innebära för hälso- och sjukvården, enskilda yrkesutövare och patientsäkerheten.

Utredningen ska vara klar senast den 16 april 2018.

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev