Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Socialminister Lena Hallengren avgår

Publicerad: 6 oktober 2022, 17:37

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Socialminister Lena Hallengren (S) har lämnat den avgående regeringen på egen begäran.

Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenRegeringenSocialdemokraternaToppnyheter

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Hon lämnar regeringen och återtar sin plats i riksdagen, där hon är ny gruppledare för Socialdemokraterna.

I ett Facebookinlägg skriver hon att hon lämnar i förtid ”för att fullt ut kunna fokusera på rollen som gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen”.

Lena Hallengren har varit minister i 4,5 år, först barn-, äldre- och jämställdhetsminister i Stefan Löfvens regering, sedan 2019 socialminister och departementschef i Stefan Löfvens regering och sedan i november 2021 med Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Läs mer: Lena Hallengren: ”Kvalitet på vård kräver rimliga förutsättningar” 

Som socialminister har hon också toppat Dagens Medicins lista över vårdens 100 mäktigaste under de senaste åren. I årets lista motiverades förstaplatsen med att hon är ”en av de starkaste i partiet – driven, genuint politiskt förankrad och fokuserad även nu när andra frågor har tagit över efter pandemin”

I sitt Facebookinlägg listar hon en rad beslut under åren och avslutar med att rikta ett tack till kollegor och medarbetare på departementet. 

”Men också till alla de människor jag mött genom åren och som varje dag gör sitt yttersta för att se till att vår gemensamma välfärd håller toppklass!”, skriver hon.

Ardalan Shekarabi (S) blir ny social- och socialförsäkringsminister i övergångsregeringen samt departementschef för socialdepartementet och övertar ansvaret för bland annat folkhälsa, sjukvård, socialtjänst, funktionshinder och barnrätt.

Läs mer: Allt om Maktlistan 2022

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev