Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Socialministern: ”Vi behöver lite fler vårdplatser”

Publicerad: 5 april 2022, 08:28

”Det tror jag vore minst sagt farligt”, sa socialminister Lena Hallengren (S) om huruvida nationella politiker skulle lägga sig i vilka arbetsuppgifter som skulle kunna tas bort för att förbättra vården och minska administration och byråkrati.

Foto: Skärmdump

Socialminister Lena Hallengren (S) talade om att hälso- och sjukvården behövde en större kostym när hon inledde 2022 års upplaga av Vårdarenan. Hon var också tydlig med att det inte var staten som skulle sy den.


Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenVårdarenan 2022Toppnyheter

– Vi behöver lite fler vårdplatser på sjukhusen och vi behöver framför allt en mer utbyggd primärvård, sa Lena Hallengren i sitt inledningsanförande på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Efter att ha konstaterat att de senaste två åren inte var vilka år som helst och att Sverige kanske hade världens bästa vårdpersonal pratade hon om de minst sagt aktuella frågorna om vårdplatsbrist och en reformerad primärvård. Hon underströk att det inte behövde vara ett motsatsförhållande.

– Vi behöver under en tid klara av att göra allt detta. Men bygger vi ut primärvården har vi förutsättningarna att lite mota Olle i grind och se till att vi inte gör de inläggningar som inte är nödvändiga.

Lena Hallengren konstaterade vidare att vårdens medarbetare behövde fler kollegor och nämnde först primärvården specifikt och sedan yrkesgrupper som sjuksköterskor och barnmorskor.

– Vi måste också försäkra oss om den där arbetsmiljön och arbetsvillkoren. Ni kommer säkert att höra det mer än en gång att det närmar sig val i höst och då är det säkert många partier som funderar över hur vi ska se till att faktiskt rusta sjukvården så att man klarar av utmaningen. Men också, vad är de som krävs om man säger bättre villkor och bättre arbetsmiljö, vad betyder det på riktigt?

Lena Hallengren fortsatte:

– Jag hoppas att den frågan verkligen kommer att diskuteras och inte minst att den diskuteras i de 21 regioner där man är arbetsgivare och ansvarig huvudman för att hälso- och sjukvården fungerar.

På en fråga från Christina Kennedy, moderator och tillika chefredaktör för Dagens Samhälle, om det var dags att se över vårdens huvudmannaskap svarade socialministern tydligt:

– Nej.

Lena Hallengren utvecklade sedan svaret med att hon som socialdemokrat gärna hade sett en förändring mot att landets sex sjukvårdsregioner skulle få större betydelse men att statlig styrning inte var någon önskvärd quick fix, och passade också på att ge en sublim känga till regionpolitiker av annan politisk kulör.

– En del av de som ropar på att staten ska ta ansvar har ju redan ansvar på 21 olika ställen, man kan ju börja där.

Vårdarenan är Dagens Medicins tvådagars event om svensk hälso- och sjukvård som 2022 anordnas i samarbete med Dagens Samhälle. Bland talarna finns bland andra Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sofia Rydgren-Stale, ordförande i Sveriges Läkarförbund och Anders Ekholm, analysdirektör på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Läs också: Socialutskottet vill skrota utomlänstaxan för nätläkare 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev