Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Socialstyrelsen ändrar sig om transpersoner

Publicerad: 30 januari 2017, 10:33

Foto: Thinkstock

Transpersoner ska inte längre räknas som ”sjuka” i kontakter med vården. Nya klassificeringar ska i stället införas.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen
Det är välkommet, men ingen överraskning. – Frida Sandegård, ordförande för intresseorganisationen RFSL.

Den transperson som i fortsättningen söker vård kommer inte att längre få sin könsidentitet klassad som en sjukdom, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att Världshälsoorganisationen WHO i oktober förra året beslöt att uppdatera sina klassificeringar och bland annat ta bort klassificeringen av transsexualism från ett kapitel om psykiska sjukdomar. Nu väljer Socialstyrelsen att följa WHO:s exempel.

– Det är välkommet, men ingen överraskning, säger Frida Sandegård, ordförande för intresseorganisationen RFSL.

Transpersoner har vittnat om hur de fått märkliga frågor i kontakter med vården, om stigmatisering och särbehandling. Frida Sandegård hoppas att en ny klassificering också innebär mer resurser till könsbekräftande vård.

– Något som kan klassas som sjukdom är ju också något som ska kunna botas. Man får ett sämre bemötande och läkaren kan ställa många irrelevanta frågor. Transpersoner har därför sämre förtroende för läkare och samhällsinstitutioner i allmänhet, säger hon.

De nya formerna av klassificeringar ska avse tillstånd. Vid behov ska det även i fortsättningen gå att registrera transsexualism, men inte som en sjukdom.

”Det är en helt rimlig förändring, många indelningar och kategorier är föråldrade. För oss är beslutet okontroversiellt, vi brukar följa de ändringar WHO beslutar, men framför allt har just denna förändring ett viktigt symbolvärde”, säger Kristina Bränd Persson, enhetschef på Socialstyrelsen, enligt pressmeddelandet.

MARIA JANSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev