Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Socialstyrelsen beredd att ta till vite mot överbeläggning

Publicerad: 9 december 2008, 14:57

Socialstyrelsen hotar att stänga avdelningar med överbeläggningar och utlokaliserade patienter. Enligt generaldirektör Lars-Erik Holm är platsbristen ett allvarligt hot mot patientsäkerheten.


– Det sunda förnuftet säger att om exempelvis en bröstcancerpatient vårdas på en öron-, näs- och halsavdelning kan inte patientsäkerheten bli lika god som om patienten fanns på rätt avdelning. Jag anser att utlokaliserade patienter per definition inte är förenliga med en hög patientsäkerhet, säger Lars-Erik Holm.

Han är läkare och arbeta­de fram till 1992 kliniskt på Radium­hemmet i Solna. Sedan Lars-
Erik Holm tillträdde som generaldirektör för Socialstyrelsen den 1 mars har han slagits av hur synen på hur patienter som utlokaliseras och överbeläggningar har förändrats sedan han jobbade i vården i början av 1990-talet.

– Jag blev förvånad över vilka förändringar det blivit, att utlokaliseringar och överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd. Socialstyrelsen måste säga vad vi tycker om det, vi har inte varit tillräckligt tydliga med det hittills, säger Lars-Erik Holm.

Beredd att stänga avdelningar
Myndigheten överväger nu vilka åtgärder den kan ta till mot vård­givare som flyttar ut patienter eller dras med kroniska överbeläggningar. Ett första steg kan bli att begära in risk­analyser från de delar av vården där problemet finns. Tanken är att sjukvårdshuvudmännen i dessa analyser ska tvingas visa att exempelvis överbeläggningarna inte hotar patientsäkerheten.

Men om det skulle visa sig nödvändigt kan Lars-Erik Holm tänka sig att ta ytterligare steg och även förelägga avdelningar med vite, eller eventuellt även stänga dem, för att få stopp på överbeläggningar och utlokaliseringar.

– Jag inser att patienter kan drabbas om vi skulle stoppa en verksamhet. Men det kanske krävs för att få vårdgivaren att förstå att man inte kan spara hur mycket som helst utan att patientsäkerheten drabbas.

Finns det tillräckligt med vårdplatser?

– Jag kan inte säga det ännu, men mycket tyder på att de är för få. Vi kommer att utvärdera antalet vårdplatser och om vi ser att de inte räcker kommer vi att vara tydliga med det.

”Det händer inte farliga saker”
Akademiska sjukhuset i Uppsala har de senaste åren haft problem med platsbrist. I fjol utökades antalet vårdplatser med nära 30, inom kirurgi och medicin. Trots detta har sjukhuset relativt ofta både överbeläggningar och utlokaliserade patienter, enligt chefläkare Ulf Hanson.

– Beslut blir fördröjda och vårdtiderna längre, vilket kan vara ett patientsäkerhetsproblem. Vid några av de allvarliga incidenter vi haft kan platsbrist ha varit en av flera bidragande orsaker, säger Ulf Hanson.

Redan dagens föreskrifter medger att Socialstyrelsen agerar kraftfullt mot de delar av sjukvården som inte klarar av att upprätthålla patientsäkerheten, men myndigheten har inte tillfullo utnyttjat möjligheten.

Lars-Erik Holm ska före jul träffa Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg för att diskutera hur de båda myndigheterna kan samarbeta runt tillsynen av sjukvården.

Arbetsmiljöverket har under lång tid drivit olika arbetsmiljöfrågor i sjukvården, som felplacerade sängar, brist på dagsljus och även över­beläggningar.

Lars-Erik Holm tror att Social­styrelsens nya och tydligare linje mot sjukvårdshuvudmännen förändrar bilden av myndigheten hos dem som arbetar i vården.

– Personalen uppfattar ofta Socialstyrelsen som ett repressivt organ. Men om vi tydliggör vilka krav vi ställer på sjukvården kommer personalen i stället att känna ett stöd från oss mot sämre patientsäkerhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev