måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Socialstyrelsens lägesbevakning av covid-19 breddas

Publicerad: 6 september 2023, 10:34

Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen förlänger Socialstyrelsens uppdrag om att löpande följa upp hur vården påverkas av covid-19. Samtidigt ändras uppdraget till att omfatta alla infektionssjukdomar som har stor påverkan på vården.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSocialstyrelsenAcko Ankarberg JohanssonCovid-19

Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


Sedan juli 2022 har Socialstyrelsen haft i uppdrag att följa läget inom hälso- och sjukvården beträffande covid-19 för att upprätthålla förstärkt beredskap för ökad smittspridning och belastning på vården.

Nu har regeringen beslutat att förlänga uppdraget till den 31 augusti 2024.

”Covid-19-pandemin har visat att det finns ett behov av att Socialstyrelsen kontinuerligt tar fram lägesbilder inom sjukvården till regeringen och berörda myndigheter”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ändras samtidigt så att Socialstyrelsens nu ska bevaka läget när det gäller alla infektionssjukdomar ”med betydande påverkan på hälso- och sjukvården”, som det formuleras i regeringsbeslutet.

Socialstyrelsens uppföljning sker kontinuerligt och handlar bland annat om att samla in uppgifter om exempelvis operationskapacitet samt antalet inlagda patienter eller disponibla vårdplatser inom slutenvården.

Myndigheten ska också genomföra ett utvecklingsarbete tillsammans med Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) för att uppehålla informationsförsörjningen från intensivvården.

Läs också: Nya utredaren om pandemin: ”Vi kunde varit bättre förberedda på alla möjliga sätt”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev