Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sofia Wallström efterlyser nya affärsmodeller

Publicerad: 7 mars 2016, 10:25

Sofia Wallström är generaldirektör på TLV.

Foto: Håkan Flank

I kölvattnet av Cimzia-domen går generaldirektör Sofia Wallström ut och varnar för konsekvenserna om landstingen börjar runda Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Hon ser trepartssamtalen som förs mellan TLV, landsting och industri som en av de viktigaste nycklarna för att hantera framtida utmaningar.

– Ska vi få till nya, effektiva affärsmodeller för att hantera till exempel innovativa terapier på cancerområdet, måste vi ha den nationella myndigheten, vården och företagen vid samma bord, säger Sofia Wallström och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd med det arbete som TLV kunnat göra tillsammans med landstingen och företag under det senaste året. Där har vi lyckats få till att patienter har fått snabb och jämlik tillgång till nya, effektiva och kostsamma läkemedel.

Ur TLV:s synvinkel är det därmed oerhört viktigt att hålla fast vid den nationella processen inom ramen för myndighetens beslutsfattande. Efter den så kallade Cimzia-domen om rabattavtal ligger bollen hos landstingen. Om de bestämmer sig för att runda TLV och teckna egna avtal direkt med företagen hamnar Sverige i en situation där tillgången på läkemedel inte längre är jämlik, spår Sofia Wallström.

– Om enskilda landsting eller grupper av landsting väljer att förhandla direkt med läkemedelsföretagen i stället för att vara en del av den nationella processen, då tror jag att vi kommer att få en situation där tillgången skiljer sig åt. Jag hoppas att alla parter vill fortsätta att ta ansvar som man har gjort hittills så att alla patienter ska få samma tillgång till läkemedel, säger hon.

De traditionella affärsmodellerna för läkemedel behöver dock utvecklas för att kraven på jämlik tillgång ska nås. Det handlar om att hitta nya modeller för att hantera osäkerhet, risker och höga kostnader. Sofia Wallström är nöjd med dagensnationell process som, enligt henne, både fungerar och levererar.

– Jag ser fram för mig att den nu ska etableras och formaliserar ytterligare, men ska vi svara upp mot de framtida utmaningarna i större utsträckning räcker vi inte till. Vi behöver resurser för att klara det fullt ut, säger hon.

Det gäller att få fram affärsmodeller som i större utsträckning än i dag kopplar betalning till uppnådda resultat. Det handlar också om att hitta sätt som tar hänsyn till osäkerheten som nya läkemedel är förknippade med, enligt Sofia Wallström.

Kommer den svenska modellen att överleva?

– Vi har i Sverige bra utgångsläge, men står inför stora utmaningar. Vi står på en bra grund med värdebaserad prissättning och effektivt generikasystem. Vi har också god insikt om hur vi kan vara ett bra land för uppföljningsstudier och kvalitetsregister, men vi måste hela tiden fundera på hur vi kan utvecklas, säger Sofia Wallström.

Relaterat material

”Domen ger möjlighet för rabattavtal”

Regeringen ser över prissättningen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev