Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Sofia Wallström utreder NKS

Publicerad: 28 Mars 2018, 13:47

Sofia Wallström är regeringens utredare av OPS-avtalet och turerna kring NKS.

Foto: Håkan Flank

Det blir Sofia Wallström, generaldirektör för TLV, som kommer att leda regeringens utredning av Nya Karolinska.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSStockholms läns landsting

Redan vid start har hon begärt mer tid för att slutföra uppdraget.

– Det är ett spännande uppdrag som jag ser fram emot. Frågorna om investeringar och offentlig privat samverkan är högaktuella just nu, säger hon till Dagens Samhälle.

I februari meddelade regeringen planerna på att tillsätta en utredning för att följa upp turerna kring byggandet av Nya Karolinska i Solna, NKS. Det fick bland annat kritik för att inkräkta på det kommunala självstyret. Sedan dess har direktivet modifierats och fokuserar nu på modellen med Offentlig privat samverkan, OPS, där privat kapital används i offentlig verksamhet.

Sofia Wallström ledde senast Kunskapsstödsutredningen, om följsamhet till kunskapsstöd i sjukvården. Tidigare ledde hon apoteksutredningen, som var föremål för hård politisk debatt – precis som de frågor hon ska utreda nu, betonar Dagens Samhälle, och noterar att det inte påverkar henne.

– Jag är tjänsteman och har jobbat med uppdrag åt flera olika regeringar så för mig är det helt oproblematiskt, säger Sofia Wallström till tidningen.

Utredningen skulle vara klar 1 mars 2019 men Sofia Wallström har begärt att få hela 2019 på sig och säger sig ha fått klartecken av regeringen för det.

Sofia Wallström har uppdraget som utredare parallellt med sin roll som generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsverket.

Relaterat material

Regeringen tillsätter en utredning efter turerna kring NKS

NKS-granskning kan bryta mot grundlagen

Regeringens utredning ska granska OPS-lösning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev