Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sollefteå ämne för riksdagsdebatt

Publicerad: 27 oktober 2015, 06:00

De föreslagna neddragningarna i Sollefteå skulle bryta mot hälso- och sjukvårdslagen, anser riksdagsledamoten Lena Asplund (M).


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandSollefteå sjukhus

I början av hösten avslöjades att ett tjänstemannaförslag i Landstinget Västernorrland rekommenderade kraftiga neddragningar av verksamheten vid Sollefteå sjukhus.

Enligt Lena Asplund, riksdagsledamot för Västernorrlands läns valkrets, handlar det om att lägga ned i princip hela sjukhuset.

”Denna nedläggning skulle få förödande konsekvenser för väldigt många människor och i förlängningen riskera en större avfolkning av en hel bygd”, skriver hon i en interpellation till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Dessutom anser hon att neddragningen skulle innebära att ”väldigt många människor inte skulle få vård på lika villkor”, något som hälso- och sjukvårdslagen kräver.

Därför vill Lena Asplund veta vad Gabriel Wikström tänker göra för att säkerställa en likvärdig vård i hela landet. Hon vill också att ministern svarar på hur han tänker se till att användandet av stafettläkare upphör.

Svar på interpellationen – en längre skriftlig fråga – ska Lena Asplund få vid en riksdagsdebatt den 10 november.

Relaterat material

Västernorrland lär av bakläxan

Här är Västernorrlands sparplan

Delar av Sollefteå sjukhus kan läggas ner

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev