tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sollefteås akuta ortopedi läggs ned

Publicerad: 30 juni 2016, 15:23

Foto: Landstinget Västernorrland

Rehabmedicin flyttar från Härnösand till Sundsvall, och den akuta ortopedin i Sollefteå läggs ned. Det stod klart efter landstingsfullmäktiges möte på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Det var två mycket infekterade frågor som fick sina avgöranden i Västernorrlands landstingsfullmäktige på torsdagseftermiddagen. Tonläget var bitvis högt och ordföranden fick påpeka att ledamötena skulle undvika personangrepp, rapporterar lokala medier.

Den politiska majoriteten (S+V+MP) ville att de akuta ortopediska operationerna skulle flyttas från Sollefteå till Örnsköldsvik, dock med ett utökat centrum för planerad ortopedi i Sollefteå. De ville därtill flytta rehabmedicin från Härnösand till Sundvall. Det huvudsakliga syftet är att det skulle spara pengar i en mycket ansträngd landstingsekonomi. Och det har tidigare väckt stora protester, bland annat en namninsamling med över 20 000 underskrifter för att behålla Sollefteå sjukhus intakt, och ett återremitterande av båda ärendena till styrelsen.

Frågorna har splittrat partierna, inte minst har frågan om Sollefteå sjukhus framtid splittrat Socialdemokraterna. Två Sollefteåbördiga socialdemokrater dök aldrig upp på fullmäktigemötet. Den ena, Mikael Sjölund, skrev i ett sms till tidningen Allehanda att eftersom han inte fick rösta emot majoriteten eller avstå från att rösta, valde han att inte närvara alls.

Den enda kvarvarande socialdemokraten från Sollefteå, My Larsson, gjorde dock det kontroversiella – hon gick som ensam partirepresentant emot partilinjen och yrkade på att de akuta operationerna fick vara kvar. Hon blev personlig i sitt anförande och berättade om hur hennes bröder och bästa vän inte levt utan Sollefteå sjukhus.

Ungefär klockan 16.20 röstade fullmäktige för lanstingsstyrelsens förslag att lägga ned akut ortopedi i Sollefteå, men samtidigt inrätta ett centrum för fler planerade ortopediska operationer på sjukhuset. Fullmäktige röstade 51 mot 20.

Nina Fållbäck Svensson, sjukhusdirektör i Sollefteå, säger till Allehanda att hon är osäker när sjukhuset kan göra dessa förändringar. Det blir tidigast i slutet av året, säger hon.

När det gäller rehabiliteringsmedicin i Härnösand vann styrelsens linje med 61 röster mot 16, vilket innebär att medicinrehab i Härnösand läggs ned för att flytta till Sundsvall.

Relaterat material

Inget sjukhusbeslut i Västernorrland

20 000 vill rädda Sollefteå akutsjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev