Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Sörman: ”Vi behöver få personalen att känna tillförsikt”

Publicerad: 11 April 2018, 12:36

Håkan Sörman.

Foto: Rickard L Eriksson

Håkan Sörman och Eva Fernvall ser personalens förtroende som den viktigaste frågan för Karolinska universitetssjukhusets nya styrelse.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetHåkan SörmanNya Karolinska Solna, NKS

Länk till innehåll

Vid en pressträff på onsdagen presenterades allianspartiernas förslag till ny styrelse för Karolinska universitetssjukhuset. Håkan Sörman, tidigare vd för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) föreslås som ordförande.

Att få tillbaka personalens förtroende är en av de första frågorna som styrelsen kommer att ta tag i.

– Vi måste sätta oss in i de här frågorna, men sen tror jag att det vi framför allt ska försöka åstadkomma är att personalen känner tillförsikt för framtiden, säger Håkan Sörman.

Eva Fernvall, föreslagen vice ordförande, svarar så här på frågan om hon har förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom:

– Jag känner inte Melvin Samsom. Vi måste träffas först. Vi måste lyssna av hur medarbetarna ser på sin ledning och hur ledningen själv ser på sin verksamhet.

Dagens Medicin har tidigare berättat att bara var femte medarbetare på Nya Karolinska har förtroende för sjukhusledningen, enligt en färsk medarbetarenkät.

– Det känns som om de inte tagit tag i de frågor som faktiskt varit viktiga för medarbetarna. Om inte sådana saker tas på allvar är det minst lika allvarligt som ekonomiska risker, säger Eva Fernvall.

Melvin Samsom säger i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin att han fokuserar på vården och den förestående flytten.

– Vi kommer att agera framåtriktat ihop med den styrelse som ägarna tillsätter.

Styrelsen ska utökas från fem till sju personer, där sex har offentliggjorts hittills. Håkan Sörman är mycket nöjd med den styrelse han kommer att ingå i. Både Eva Fernvall, som bland annat varit ordförande för Vårdförbundet och Kjell Asplund, som utredde Karolinskas hantering av Macciarini, är han väl bekant med. Från den gamla styrelsen föreslås Ylva Hambreus Björling och Håkan Nilsson för omval.

– Styrelsens sammansättning borgar för att jag får gott stöd, säger Håkan Sörman.

En stor fråga i medierapporteringen kring Karolinska har varit möjliga jävskopplingar på olika håll.

– Jag har letat väldigt noga, men jag har inte hittat några jävskopplingar, säger Håkan Sörman.

Relaterat material

Alliansen vill ha en större sjukhusstyrelse

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev