torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sörmland ser över vårdavgifter

Publicerad: 8 augusti 2019, 11:12

Alla fysiska besök i primärvården är i dag avgiftsfria i Region Sörmland.

Foto: Thikstock

UPPDATERAD. Region Sörmland ser över avgifterna i vården. Översynen har dock ingen koppling till att allt fler nätläkare etablerat sig i regionen.

Ämnen i artikeln:

Region Sörmland

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


P4 Sörmland rapporterar att regionen i november ska fatta beslut om nya patientavgifter. Orsaken är att de avgiftsfria besöken som infördes i primärvården 2017 inte har fått önskad effekt.

– Många regioner har olika nivåer, från 100 till 300 kronor och det är de nivåerna vi tittar på, säger Johan Lindeberg, företrädare för partiet Vård för pengarna, till P4 Sörmland.

Enligt honom har översynen inget att göra med att flera digitala vårdgivare etablerat sig i Sörmland.

Alla fysiska besök i primärvården är i dag avgiftsfria i Region Sörmland. Den 1 juli infördes en patientavgift på 100 kronor för digitala läkarbesök via ”ljud och bild”, det vill säga videobesök.

Däremot kostar det ingenting att chatta med en läkare. Regionen likställer chatt och sms med ett vanligt telefonsamtal. Och att ringa till vården räknas inte som ett besök, skriver Region Sörmlands på sin webbplats.

Enligt uppgift till Dagens Medicin ringde Region Sörmland till flera digitala vårdgivare under 2017 och uppmanade dem att flytta dit. I gengäld skulle Sörmland skära mellan med 15 procent på ersättningen från de andra regionerna.

En av de uppvaktade nätläkarna var Min Doktor.

– De kontaktade oss under våren 2017 och frågade om vi ville flytta till Sörmland och erbjuda våra tjänster utan patientavgifter, säger Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor.

Till skillnad från ett fysiskt besök på vårdcentralen betraktas ett digitalt läkarbesök formellt som ett så kallat utomlänsbesök. Det betyder att patientens hemregion ska ersätta regionen där nätläkarbolaget har sin hemvist.

Min Doktor nobbade erbjudandet 2017. På den tiden hoppades bolaget att Sveriges Kommuner och Landsting skulle införa en nationell patientavgift för besök i primärvården.

Flera nätläkare har etablerat sig i Sörmland. I slutet av 2017 köpte Doktor.se en vårdcentral i Vingåker och den digitala vården blev då ”avgiftsfri” då Sörmland inte hade någon patientavgift i primärvården. I februari i år stod det klart att även Kry etablerar sig i regionen. I juli flyttade också Min Doktor till Sörmland, som nu alltså infört en patientavgift på 100 kronor för videobesök.

Dagens Medicin har sökt Region Sörmland för en kommentar.

Relaterat material

Ytterligare en nätläkare flyttar till Sörmland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev