Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sparbeslut dröjer i Västernorrland

Publicerad: 19 december 2016, 08:21

Sollefteå sjukhus.

Foto: Landstinget Västernorrland

Den omdebatterade sparplanen i Västernorrland antogs inte av politikerna. Men den avslogs inte heller.


Ämnen i artikeln:

Landstinget VästernorrlandLänssjukhuset i SundsvallSollefteå sjukhusÖrnsköldsviks sjukhus

Politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden skulle dels ta ställning till två specifika punkter i åtgärdsplanen, dels till den övergripande planen i helhet. Men i bägge fallen skickade politikerna tillbaka planen till tjänstemännen. Det berodde på otydliga formuleringar och på bristande underlag.

– Det är svårt att säga ja och amen till förslag som är så kortfattat beskrivna som i den här planen, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S) till Dagens Medicin.

Hon påpekar dock att det inte betyder att planen avslås, utan snarare att politikerna tycker att den är värd att arbeta vidare på.

– Vi sa ”ta fram skarpa förslag så tar vi ställning till dem då”, säger Ewa Back.

En av de två specifika punkterna i sparplanen som politikerna skulle besluta om handlar om förändringar, däribland färre vårdplatser, inom blocket medicin/geriatrik, neurologi, rehabilitering/lungor och infektion/kardiologi. Den andra punkten berör länsverksamhet kardiologi med viss reducering av vårdplatser i Sollefteå och Örnsköldsvik.

Det mest kontroversiella förslaget i hela planen handlar om att akut kirurgi kan flyttas bort från både Sollefteå och Örnsköldsvik.

Den 11 januari ska planen återigen upp till nämndbeslut.

Relaterat material

Planen som ska rädda Västernorrland

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev