Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Starbrink: ”Vi har blivit bättre på dialog”

Publicerad: 16 december 2019, 14:12

Landstingshuset i Stockholm från baksidan.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Professionens protester överraskar inte hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Men att ändra uppdraget för Karolinska är inte aktuellt.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Protesterna mot neddragningarna inom vården i Region Stockholm har märkts i både debattartiklar och inte minst lördagens demonstration. Att stora förändringar väcker motstånd är inte förvånande enligt Anna Starbrink. Ifrågasättande av förändringar hör till.

Hur ser du på att ni inte verkar ha professionen med er i den förändring som pågår?
– Vi vill gärna ha en tät dialog med medarbetare inom vården. Hela den här omställningen har pågått sedan 2011 och har också reviderats under tid, så jag vill nog mena att det har varit väldigt många från professionen som har varit med i de här diskussionerna.

De varsel som lagts på tre sjukhus anser hon är nödvändiga.

– Om sjukhusen inte tar tag i sina problem med en skenande kostnadsutveckling så bygger man upp ett ännu större problem i framtiden. Det går inte att skjuta stora underskott framför sig.

Hur ska ni bära er åt för att få mer dialog?
– Vi får nog räkna med att alla inte är nöjda. Men vi kommer att fortsätta med förändringen av sjukvården och revidera planerna utifrån hur vården utvecklas. Vi har blivit bättre på dialog både från politiken och förvaltningen genom breda möten. Vi får ofta synpunkten att det märks att vi är mer proaktiva. Det ska vi fortsätta att utveckla.

Hur ser du på kravet som framfördes i fredagens Svenska Dagbladet om att bredda uppdraget för Karolinska universitetssjukhuset?
– Det är inte aktuellt att göra några stora förändringar på kort sikt. Inriktningen att Karolinska ska vara ett högspecialiserat sjukhus ligger fast.

Relaterat material

Tusentals demonstrerade mot sjukvårdens neddragningar

Över 150 läkare protesterar mot nedskärningar

Ytterligare varsel i Stockholms sjukvård

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev