fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

”Staten bör bekosta särläkemedel”

Publicerad: 20 januari 2016, 10:00

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L).

Foto: Amina Manzoor

Staten bör ta större finansiellt ansvar så att patienter med sällsynta diagnoser snabbare får tillgång till särläkemedel. Det tycker läkaren och riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L).


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Det behövs ett nationellt system för att finansiera de här läkemedlen. Norge har ett system där staten betalar under de första två åren för att se hur de här läkemedlen fungerar när de kommer ut på marknaden. Här ligger det på landstingsnivå, säger hon till Dagens Apotek.

Barbro Westerholm påpekar att bara för att ett läkemedel är godkänt i Sverige och EU, betyder det inte att svenska patienter automatiskt får tillgång till det. Om prislappen är hög kan läkemedlet falla på att det inte uppvisar kostnadseffektivitet.

– På grund av prissättningen får patienten inte tillgång till särläkemedel, och får man det får man det efter lång väntan. Det har blivit lite bättre med ordnat införande, men det dröjer fortfarande ganska länge, säger hon.

För att lösa problemet efterlyser Barbro Westerholm specialiserade kliniker, så kallade centers of excellence, där behandling med särläkemedel kan inledas. Klinikerna ska sätta upp mål för behandlingarna, avgöra när de ska inledas och när de eventuellt ska avslutas. Hon vill dessutom skapa sjukdomsregister där det inte redan finns, för att underlätta genomförande av kliniska prövningar och möjliggöra uppföljning av behandlingsresultat med godkända läkemedel.

– Där följer man nytta och risk för patienten, säger Barbro Westerholm.

En del av statsbudgeten går redan till särläkemedel. Andelen är dock låg och beräknas utgöra 3,9 procent av den totala läkemedelsbudgeten år 2018, enligt studie från 2014 i Orphanet Journal of Rare Diseases.

Studien uppskattar att det år 2020 kommer att finnas 152 godkända särläkemedel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev