Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Staten ska utreda leveranskrisen

Publicerad: 28 oktober 2019, 10:39

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån, Staffan Claesson/Bildbyrån

Bristen på sjukvårdsmateriel ska utredas statligt.
– Beredskapsfrågorna är viktiga för den här regeringen, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar.


Ämnen i artikeln:

Leveranskrisen

Förra året tillsatte regeringen en utredning som skulle se över hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Utredningen ska resultera i en nationell färdplan för hur beredskapen ska stärkas för att klara en krigssituation eller exempelvis en större olycka med många skadade där flera olika aktörer blir inblandade.

Men efter problemen med uteblivna materielleveranser utvidgas utredningen. Tilläggsdirektivet bereds just nu i regeringskansliet och kommer att innebära att utredningen också ska titta på brister som uppstår när förhållanden borde varit normala, det viss säga utan en naturkatastrof eller ett krig i närområdet.

– Det handlar i grunden om att människor ska kunna lita på sjukvården och i hela samhället. Både i vardagen och vid allvarliga kriser, säger Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

I Krisberedskapsutredningens direktiv ligger redan sedan tidigare att se över hur tillgången till läkemedel och annan hälso- och sjukvårdsmateriel vid allvarliga händelser i fredstid respektive under höjd beredskap kan säkras. Utredningen ska också titta på om olika aktörers ansvar ska förtydligas och om det behövs en tydligare samverkan mellan regionerna.

De direktiven utökas nu alltså till att gälla även normala förhållanden och utredningen får också förlängd tid, men det är inte klart hur länge. Regeringen väntas fatta beslut om den utökade utredningen inom kort.

Även Inspektionen för vård och omsorg har inlett ett tillsynsärende, där myndigheten bland annat vill ha svar på hur regionerna kommer att utreda och följa upp effekterna av materielkrisen, för att undvika att hamna i en liknande situation igen.

Relaterat material

Leveranskrisen – detta har hänt

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Leveranskrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev