fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Statsministern lovar mer pengar till vård och omsorg

Publicerad: 12 september 2023, 15:17

Statsminister Ulf Kristersson (M) vid Riksmötets öppnande i riksdagens kammare.

Foto: Anders Wiklund/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) lovar mer resurser till kommuner och regioner i höstens budget. Vården, skolan och omsorgen ska inte lämnas åt sitt öde. Men det betyder inte att det finns hur mycket pengar som helst, och det betyder inte att alla kommer att tycka att det är tillräckligt mycket, säger Kristersson.


T

TT


Ett nytt riksdagsår har precis startat och därmed ett nytt arbetsår för regeringen och samarbetspartnern Sverigedemokraterna. På tisdagen presenterade statsministern sin regeringsförklaring. En katalog över allt han vill få gjort under kommande år.

– I höstens budget kommer vi att prioritera välfärden. Vi tillför resurser för att hjälpa kommuner och regioner att klara sig igenom den svåra ekonomiska tid som Sverige befinner sig i, säger Ulf Kristersson.


Läs också: Svenskt Näringsliv: Regionerna borde ha sparat mer

Men han vill inte berätta hur mycket pengar som avsätts till kommuner och regioner i budgeten som presenteras i sin helhet den 20 september.

– Vi förstår att inflationen drabbar väldigt brett, och den drabbar också de viktiga välfärdsverksamheterna, säger Ulf Kristersson. Men det betyder inte att det finns hur mycket pengar som helst, och det betyder inte att alla kommer att tycka att det är tillräckligt mycket. För alla kommer att känna av den här höga inflationen, ingen går skadefri ur hög inflation.

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att välfärden ska prioriteras.

Läs också: Region måste låna pengar för att betala ut löner

– Det är sverigedemokratisk politik i allra högsta grad. Det är en väldigt bra prioritering, säger Jimmie Åkesson.

Inte heller han vill avslöja hur stora tillskotten blir i den budget som M, KD, SD och L har förhandlat fram.

– Men väldigt stora tillskott vågar jag ändå utlova. Framför allt regionerna genomgår just nu ett potentiellt stålbad som vi måste hantera, säger han.

Maria Davidsson/TT
Niklas Svahn/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev