onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stefan Carlsson sjukskriven – ska sluta dricka

Publicerad: 29 juni 2016, 09:59

Stefan Carlsson är landshövding i Kalmar län och ledamot i E-hälsomyndighetens styrelse, där han dock inte ställer upp för omval. Han var tidigare vd på Apoteket AB.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson sjukskriver sig och ställer inte upp för omval till E-hälsomyndighetens styrelse. Samtidigt inleder han en behandling för att helt sluta med alkoholen, berättar han i en intervju i tidningen Barometern.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Stefan Carlsson, som numer är landshövding i Kalmar län, har under två års tid funderat på sina alkoholvanor och hur han mår.

– Jag har redan förändrat min livsstil på flera andra punkter, jag tränar regelbundet och har gått ned 13 kilo i vikt, säger han till Barometern.

– Nu är det dags för det sista steget, att säga nej till alkoholen också.

Det är ingen särskild händelse som har föranlett beslutet, berättar Stefan Carlsson. Det är i stället hans eget beslut för en bättre livsstil. Det tuffa nu blir att vara konsekvent. Och därför tar han professionell hjälp. Han har träffat företagshälsovården, men vilken behandling han ska få är inte bestämt än.

Att han går ut och berättar öppet om det här är för att undvika ryktesspridning.

– Om jag bara försvinner en tid då väcker det frågor. ”Har han blivit skadad, drabbats av någon svår sjukdom eller vad har hänt?” Och ja, jag är sjuk och nu ska jag ta hand om mig själv, säger han till tidningen.

Stefan Carlsson har tidigare arbetat som regiondirektör i Skåne och landstingsdirektör i Jämtlands län. Från 1999 till 2010 var han vd för Apoteket AB, och har även varit styrelseordförande för Apotek produktion och laboratorier AB, APL. Landshövding i Kalmar län blev han år 2012. Han sitter dessutom i E-hälsomyndighetens styrelse, en myndighet som nu kommer att flytta till just Kalmar. Det är dock ett uppdrag som han avböjt omval till, något E-hälsomyndigheten meddelade på torsdagen.

Stefan Carlsson berättar för Barometern att han nu kommer ha en tuff tid framför sig men att han har fullt stöd från sin familj.

Det kommer inte bara att handla om att avstå initiativ till att dricka. Det handlar även om att hantera situationer där andra dricker.

– I min vardag är det väldigt vanligt med ett glas vin eller två på en mottagning eller middag. Det är det slut med för min del, säger Stefan Carlsson till Barometern.

Apotekgruppens tidigare vd Eva-Britt Gustafsson har utsetts till ny styrelseledamot i E-hälsomyndigheten

Stefan Carlsson har avböjt en intervju med Dagens Medicin.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev