Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stiernstedt föreslår stopp för fler vårdval

Publicerad: 6 mars 2017, 07:55

Göran Stiernstedt.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Vården i Stockholm behöver samordnas mer och den centrala byråkratin bantas. Det är några förslag i en utredning från Socialdemokraterna.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVårdval

För sitt fortsatta sjukvårdspolitiska arbete har Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting låtit utredaren Göran Stiernstedt granska sjukvården i landstinget och komma med förslag på hur den kan bli bättre och mer effektiv.

Listan är lång men i grunden pekar förslagen på brister i Stockholmsvården som orsakas av att vården är uppsplittrad, bland annat i en lång rad vårdval. Han föreslår därför att landstinget sätter stopp för ytterligare vårdval för att hejda kostnadsutvecklingen inom den specialiserade vården och skapa mer resurser till primärvården.

Utredaren föreslår också att patienten ska ha möjlighet att välja en patientansvarig läkare, något som även Alliansen lyft fram inför kommande budgetarbete.

I Görans Stiernstedt förslagslista återfinns även en idé om att låta geografiska områden bli underlag för vårdval. En privat aktör skulle då ansvara för all vård i det området.

Behovet av informationsutbyte över organisationsgränserna, liksom behovet att rensa upp i den tunga byråkratin i Stockholms läns landsting står också med på listan.

– Stiernstedts rekommendationer kommer att vara ett viktigt underlag i vår politikutveckling för en effektivare vård. Jag ser fram emot att diskutera innehållet i rapporten, säger Erika Ullberg, (S) oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev