lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stiernstedt utreder Stockholmsvården åt Socialdemokraterna

Publicerad: 31 maj 2016, 11:29

Göran Stiernstedt.

Foto: Niklas Larsson/ Bildbyrån

Socialdemokraterna i Stockholm vill undersöka hur bra vården i landstinget egentligen är. Därför anställer de den rutinerade utredaren Göran Stiernstedt.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingGöran Stiernstedt

Göran Stiernstedt är infektionsläkare och docent. Han är dessutom en flitigt anlitad vårdutredare i Sverige och har arbetat bland annat för regeringen och som oberoende tjänsteman i Stockholms läns landsting (SLL), både under Alliansstyre och socialdemokratiskt styre.

Men han har inte gjort sådana här utredningar direkt på uppdrag av ett politiskt parti tidigare. Den här granskningen betalar nämligen Socialdemokraterna ur egen kassa.

– För mig så spelar det inte så stor roll. Tycker jag att det är ett roligt uppdrag som jag har kompetens till, då tar jag det. Om det är ett politiskt parti eller någon annan bryr jag mig inte om, säger Göran Stiernstedt till Dagens Medicin.

Han kommer att titta på Stockholmsvårdens effektivitet genom hela systemet. Och han kommer att använda sina tidigare slutsatser av vården på nationellt plan och sätta sin granskning i ett internationellt sammanhang, berättar han.

– Vill någon att jag, utifrån de slutsatser jag dragit nationellt, granskar deras verksamhet, tycker jag det är kul. Och jag kan Stockholm ganska bra, säger Göran Stiernstedt.

Från att tidigare ha uppfyllt nästan alla sina mål, misslyckades sjukvården i SLL att nå flera av dem förra året. Om det finns några särskilda utmaningar att titta närmare på vill dock inte Göran Stiernstedt säga.

– Jag vill inte spekulera i det innan jag börjat, säger han.

Någon gång före årsskiftet ska utredningen vara klar.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev