Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm backar om kritiserad omlistning

Publicerad: 3 augusti 2022, 08:51

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm backar från sitt generösa undantag gällande hur många gånger patienter får byta vårdcentral.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

UPPDATERAD. Region Stockholm backar om de kritiserade undantagsreglerna för hur många gånger patienter kan byta vårdcentral.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdDistriktsläkarföreningenRegion StockholmPrimärvårdsreformen

Sedan den 1 juli är grundreglen att patienter får lista om sig i primärvården max två gånger per år. Region Stockholm har dock velat att missnöjda patienter ska kunna byta mottagning oftare än så. Men nu ändrar sig regionen.

Den 1 augusti bestämde hälso- och sjukvårdsförvaltningen att upphäva det tidigare beslutet som tillät generösa undantag från grundregeln om två byten per år. Enligt förvaltningen var det tidigare beslutet ”otydligt” och behöver ”ses över ytterligare”. 

Läs även: Läkare om omlistningslagen: ”Riskerar att bli tandlös”

Region Stockholm har under sommaren fått hård kritik för att vilja göra undantag från reglerna. Bland annat har Praktikertjänsts chefläkare Sara Banegas varnat för att lagstiftningen riskerar att bli tandlös om regioner gör egna tolkningar. Längst gick kanske Distriktsläkarföreningen i Stockholm som tog regionen till domstol.  

– I bästa fall backar regionen själva. Annars hoppas jag att förvaltningsrätten kommer fram till att det inte är förenligt med lagen. Det upphäver ju i princip lagen, sa ordförande Ylva Sandström i slutet av juli om att patienter skulle kunna byta vårdcentral oftare än två gånger per år.

Åsa Sandgren Åkerman, enhetschef för närsjukvården vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm, säger att anledningen till att regionen nu backar delvis beror på den kritik som den fått, men också att beslutet fattats på fel nivå. 

– Dels så har vi fått en del synpunkter och att det finns vissa oklarheter i det. Dels har vi har fattat det här som ett delegationsbeslut, men det ska vara ett beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden, så det är formalia i det där också. Vi behöver helt enkelt göra om och göra rätt. 

Varför har det inte gjorts innan ni fattade beslutet från första början?
– Det är en jättebra fråga. Ibland händer det att beslut fattats på fel nivå och då får man göra om det. 

Vad händer nu?
– Nu kommer vi dra tillbaka det här beslutet, och då är det egentligen ingenting som har hänt. Sedan kommer vi ta tag i det här så fort folk är tillbaka från semestern. Vi kommer så snabbt som möjligt att ta fram ett nytt beslut som då ska fattas hos hälso- och sjukvårdsnämnden. Vi kommer att titta på det här beslutet som har fattats, vad man har haft synpunkter på och vad som kan vara oklart. Några undantag från den här lagstiftningen kommer vi behöva ha. 

Läs också: Högst vårdkostnad i Region Stockholm 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev