torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm drar i bromsen om sjukhusprivatisering

Publicerad: 13 februari 2017, 14:09

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholms läns landsting, drar i bromsen. Foto: Fredrik Persson

Planerna att privatisera ett akutsjukhus i Stockholm sätts på vänt. Frågan kommer inte att drivas vidare i nuläget.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenRegion StockholmVårdpolitik

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Stockholms läns landsting, Barbro Naroskyin, tycker inte att det är läge att privatisera ytterligare ett akutsjukhus.

I ett tjänsteutlåtande till hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår hon att landstinget – med hänvisning till Reepalu-utredningen och diskussionerna om vinstbegränsningar – avvaktar med upphandlingen eftersom förutsättningarna för offentlig finansiering av privata välfärdstjänster är oklara.

Dessutom hänvisar hon till de stora förändringsprocesser inom den somatiska vården som är på gång med flytten av Karolinska universitetssjukhuset och akutsjukhusens nya uppdrag.

Alliansen har varit tydlig med att den vill göra en upphandling av akutsjukvård vid ett landstingsdrivet akutsjukhus och i Alliansens budgetförslag för 2017 står att ”arbetet med att upphandla ytterligare ett akutsjukhus fortsätter”.

Men nu drar tjänstemännen alltså i nödbromsen.

– Det här är ett tjänstemannaförslag som det i dag finns acceptans kring, inom Alliansen. Det är ingen större idé att gå vidare med detta när förutsättningarna för privata vårdgivare är så oklara. I dagens läge finns ingen som skulle våga lämna ett anbud, säger Rasmus Jonlund, presschef hos sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

– Men vi ger inte upp utan hoppas kunna stoppa Reepalu-förslagen för att kunna upphandla ett nytt sjukhus, fortsätter han.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev