Politik
Stockholm drar in extra ersättningen till nätläkare
Publicerad: 21 februari 2023, 09:50
Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i Region Stockholm, säger att vårdcentralerna står pall för den eventuella extra belastning som kan följa av det nya beslutet. Foto: Henrik Juhlin / Mathilda Ahlberg / Bildbyrån
Ett nytt beslut i primärvårdsnämnden imorgon, onsdag väntas stoppa den så kallade inomlänsersättningen som inneburit extra ersättning för nätläkarna Kry och Doktor.se. Beslutet kan komma att beröra omkring 26 000 patienter.
Beslutet är ett resultat av mittenkoalitionens uppgörelse med Vänsterpartiet om styret i Region Stockholm. Samarbetsavtalet stipulerade bland annat att särskilda fördelar för nätläkare i regionen skulle tas bort. Nu har dagen alltså kommit när så ska ske, även om beslutet inte börjar gälla förrän den 1 maj.
Nätläkarna i fråga är Kry och Doktor.se, som båda har fysiska vårdcentraler i regionen och därför omfattas av den så kallade inomlänsersättningen. Ersättningen ger bolagen 300 kronor extra för varje besök – fysiskt eller digitalt – från patienter som antingen är olistade eller är listade på en annan vårdcentral i regionen.
Enligt Svenska Dagbladet innebar den Stockholmsspecifika modellen utbetalningar om totalt omkring 110 miljoner till de två bolagen mellan januari och oktober 2022. Enligt Kalle Conneryd Lundgren, operativ chef för Kry, är det i slutändan de omkring 20 000 månatliga olistade patienterna som söker sig till företaget som riskerar att påverkas av beslutet om det på sikt visar sig olönsamt att bedriva dagens vård som tidigare. Detta är dock inte aktuellt i dagsläget och på kort sikt lär den enskilda patienten inte märka någon större skillnad.
– För Kry som vårdgivare har det ingen jättepåverkan. Det är en väldigt liten del av våra intäkter. Men jag blir bekymrad för patienterna. Vi vet alla att vi har en kapacitetsbrist i vården i Sverige och att det finns många patienter som bor långt ifrån en vårdgivare.
Martin Lindman, vd för Doktor.se, resonerar i liknande banor. Hos dem berörs 6 000 månatliga patienter.
– Det är en ganska liten del av alla våra patienter från Stockholm som det här rör. Merparten är listade på någon av våra nio vårdcentraler i Stockholm. Den enda skillnaden nu är att patienterna måste tillhöra en av våra vårdcentraler för att ta del av den digitala vården dygnet runt, säger Martin Lindman.
Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd i regionen, säger att beslutet innebär att omkring hundra miljoner kronor omfördelas från rörlig till fast ersättning. Hon menar att regionens vårdcentraler är redo att ta emot de patienter som fram till nu har sökt sig till till de två nätläkarna och uppger att alla vårdcentraler i dag erbjuder digitala vårdmöten.
– Det har varit väldigt enkelt att söka vård på en annan vårdcentral digitalt. Förhoppningsvis blir det tydligt nu att tanken är att kontinuiteten i vården ska gälla även vid digitala besök, att man kontaktar den vårdcentral man själv är listad på, säger hon.
De här vårdcentralerna blir möjligen ändå lite mer belastade med det här beslutet. Klarar vården av den eventuella högre belastningen från den första maj?
– När jag pratar med vårdcentralerna så vill de ta hand om sina egna patienter. Vi höjer också ersättningarna till vårdcentralerna med 5 procent i budgeten för 2023 utan att ge dem några nya uppdrag. Många som väl ringer sin vårdcentral blir förvånade över hur snabbt de får hjälp och hur smidigt det är. Så ibland har vårdcentralerna lite oförtjänt dåligt rykte, säger Christine Lorne.
Krys Kalle Conneryd Lundgren är av en annan mening.
– Jag tror det är helt orealistiskt att alla Stockholms vårdcentraler innan första maj ska kunna erbjuda den tillgänglighet Stockholms befolkning behöver, säger han.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.