söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm får betala 20 miljoner i upphandlingsböter

Publicerad: 19 juni 2017, 10:19

Foto: Norstedts Juridik

UPPDATERAD Förvaltningsrätten dömer Stockholms läns landsting till böter i två ärenden gällande otillåten direktupphandling.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

JK


Stockholms läns landsting, SLL, tecknade 2008 ett avtal med ett privat vårdbolag gällande röntgen, primärvård, äldrevård, psykiatri och specialistvård. Avtalet har sedan förlängts i omgångar utan att någon ny upphandling har gjorts varför Konkurrensverket anser att det rör sig om en otillåten direktupphandling, rapporterar Sveriges Television Nyheter Stockholm.

SLL har hävdat rätt till ett undantag då det anser sig haft synnerliga skäl till att förlänga avtalet, värt 200 miljoner kronor, för att trygga framtidsplanen för patientsäkerheten och att landstinget annars skulle riskera att sakna vårdutbud under en viss tid. Ärendet har nu hamnat hos förvaltningsrätten och myndigheten köper inte SLL:s resonemang och skriver enligt SVT följande i sin dom:

”Brådska på grund av egen bristande planering medför till exempel inte en rätt för den upphandlande myndigheten att företa en direktupphandling.”

Domstolen dömer därför landstinget att böta maxbeloppet, tio miljoner kronor, i upphandlingsskadeavgift. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kallar böterna för ett lågvattenmärke och lovar att landstinget i framtiden inte ska ha några fler böter.

– Jag menar att förvaltningsrätten resonerar logiskt i sin dom. Det här är absolut inte acceptabelt. Oavsett skäl så ska alltid lagstiftningen följas, säger hon till SVT.

Under måndagmorgonen kom ytterligare en dom från förvaltningsrätten gällande otillåten direktupphandling. Även denna gång dömdes Stockholms läns landsting att betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

”Även detta är ett lågvattenmärke och under all kritik, men det visar också att det arbete som vi påbörjat med att vässa landstingets upphandlingsorganisation är rätt och viktigt”, skriver Irene Svenonius i ett mejl till Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev