tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm får inte EMA

Publicerad: 20 november 2017, 15:46

Foto: Thinkstock

EU:s läkemedelsmyndighet EMA flyttas till Amsterdam. "Jag är besviken", säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson i en första kommentar.

Ämnen i artikeln:

EMA

Milano, Amsterdam och Köpenhamn gick vidare till den andra röstningsomgången i Bryssel. Stockholm slogs därmed ut. Milano uppges ha fått 25 poäng i första omgången mot 20 vardera för Amsterdam och Köpenhamn. Stockholm ska ha slutat på 12 poäng, uppger källor från mötet.

I andra omgången fick sedan även Köpenhamn tacka för sig då de italienska och nederländska buden fick flest röster — tolv respektive nio, enligt källor från mötet. Köpenhamn fick nöja sig med fem röster, medan ett land ska ha lagt ned sin röst.

I den avgörande omröstningen blev det oavgjort mellan Amsterdam och Milano och Amsterdam vann efter lottdragning.

Enligt uppgifter inifrån mötet ska Stockholm ha stannat på sjätte plats i den första omgången, slagna även av fyran Bratislava och femman Barcelona.

- Jag är besviken. Vi har haft ett bra erbjudande med en stark nationell läkemedelsmyndighet och en stark life science miljö, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till Dagens Medicin.

Hon tycker att de viktigaste frågorna stundtals har hamnat i skymundan i diskussionerna om vilket land som ska få den europeiska läkemedelsmyndigheten.

- Jag har varit bekymrad över att det har varit andra frågor i fokus än att ha en myndighet som ligger i framkant när det gäller forskning och utveckling, säger Helene Hellmark Knutsson.

Nu vill hon genomföra en analys av orsakerna till att den svenska kandidaturen inte räckte hela vägen. Trots att Sverige inte får den prestigefyllda myndigheten tycker hon inte att de pengar som regeringen har satsat på kampanjen har varit bortkastade.

- Nej. jag ser det här som en del i arbetet med att stärka hela life science sektorn i Sverige. Nu gäller det att blicka framåt och fortsätta det arbetet, säger hon.

Dagens Medicin fortsätter att rapportera i frågan.

TT OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev