Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Stockholm först ut med hälsoobligation

Publicerad: 17 Juni 2020, 11:38

Obligationen är på 30 miljoner kronor och löper under fem år. Pengarna ska användas till förebyggande insatser för personer i riskzonen att utveckla diabetes typ 2.

Foto: Thinkstock

Region Stockholm testar ett nytt grepp att finansiera förebyggande insatser kring diabetes typ 2. En så kallad hälsoobligation på 30 miljoner kronor har tagits fram – där Skandia lånar ut pengarna.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDiabetes typ 2

Miljonerna ska Region Stockholm använda i det förebyggande arbetet mot diabetes typ 2 i ett femårigt pilotprojekt. Upp till 925 stockholmare som är i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2 ska erbjudas insatser för att kunna leva hälsosammare. Tanken är att de därmed ska förbli friska – och att sjukvården därmed gör en kostnadsbesparing.

– Vi har skapat en modell där vi testar att låta ett företag satsa pengar. Lyckas man minska ohälsan får man tillbaka mer pengar än vad man har satsat. Vinsten för oss som region blir att våra kostnader för vård minskar, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

De förebyggande insatserna ska ske via ett nytt digitalt verktyg där patienter får tillgång till hälsotjänster inom olika områden, till exempel kost, sömn och fysisk aktivitet. Med hjälp av vården kan sedan prevention för varje individ skräddarsys.

Vad händer med gruppen stockholmare som ligger i riskzonen men som inte får tillgång till de nya hälsotjänsterna?
– Givetvis ska vi följa vård efter behov enligt HSL. Detta är ju ett projekt och sådana drivs ju ofta i vården för att se om något fungerar och är effektivt. Det är inte konstigare än andra nya behandlingsmetoder och arbetssätt som man prövar, säger Anna Starbrink och lägger till att blir resultatet bra så kan det bli aktuellt att eventuellt gå vidare med andra diagnoser.

Stockholm uppger att vården för diabetes typ-2 kostar regionen cirka 2,5 miljarder kronor varje år. Anna Starbrink ser inget kontroversiellt i att Skandia, som bland annat säljer livförsäkringar och privata sjukvårdsförsäkringar, lånar ut pengar till regionens vård.

– Det är ett privat företag, men hela vinsten som det kan hämta hem är om man lyckas minska ohälsan i samhället. Det är klart att de är affärsmässiga i det här. Vi har försökt att hitta ett sätt att samarbeta med aktörer om att förebygga ohälsa som gör att vi kan bli vinnare från regionens sida ekonomiskt, att företaget som satsar också kan vinna på det men framför allt invånarna kan ha en bättre hälsa, säger hon.

Både regionen och Skandia beskriver modellen för hälsoobligationen som unik, såväl i Sverige som i övriga världen.

– Det som är lite speciellt med den här obligationen är att avkastningen är beroende av utfallet på projektet. Alltså hur många man lyckas rädda från att bli diabetiker. Vi får lite mer avkastning om det är ett lyckat projekt och lite mindre om det går sämre, säger Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning.

Han förklarar att företaget regelmässigt investerar i obligationer utgivna av regioner, kommuner, stat och bostadsinstitut. De anses av tradition som tämligen säkra instrument. Att till exempel en region skulle gå omkull är i princip omöjligt.

30 miljoner kronor är inte mycket pengar för Skandia?

– Det är ett litet belopp i det här sammanhanget. Vi förvaltar 500 miljarder i vår portfölj. Det här är för att visa att det går att göra den här typen av obligation. Vi är väldigt öppna med den modell vi använder och hoppas att det ska inspirera andra, säger Lars-Göran Orrevall.

Både han och Anna Starbrink menar att det talas mycket om fördelarna med att förebygga ohälsa i samhället, men med tighta budgetar prioriterar vården ofta att lägga pengarna på att bota än att förebygga. Enligt Skandiarapporten Samhällsförlusten för sjukskrivningar skulle Sverige kunna spara drygt 20 miljarder kronor varje år genom att arbeta mer förebyggande för att minska ”inflödet av sjuka”.

– Det är lättare att lägga pengar på det som blöder just nu, snarare än det som kommer att kosta pengar om fem eller tio år. Vi tror att den här typen av modell där man har en riskfördelning gör det lättare både för det offentliga och andra att satsa pengar på det förebyggande, säger Lars-Göran Orrevall.

Vad är en obligation?

En obligation är ett slags lån. Vanligast är att en stat eller ett företag utfärdar och säljer obligationer i stället för att låna pengar hos en bank. Staten eller företaget betalar sedan ränta till den som äger obligationen. Obligationer har en viss löptid och när de förfaller får långivaren i normalfallet tillbaka 100 procent av sin investering, det vill säga lånet blir återbetalt.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev