Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm gav Sörmland andrum i krisen

Publicerad: 8 april 2020, 11:16

Monica Johansson.

Trots den välkomna hjälpen från grannregionen i norr är Sörmland fortsatt på tå, men avvaktar med att begära att krislägesavtalet aktiveras.


Ämnen i artikeln:

Region SörmlandRegion StockholmDet nya coronavirusetSKR

Under tisdagen tog Region Stockholm emot 20 patienter med covid-19 från Sörmland. Fem av dem krävde intensivvård. Sörmland har sett till befolkningsstorleken drabbats mycket hårt av coronakrisen och enligt regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) var det en betydelsefull avlastning för den sörmländska vården.

Regionen håller nu på att ta fram allt underlag som krävs för att kunna skicka in en begäran om att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, aktiverar det så kallade krislägesavtalet, se faktaruta, något som redan gjorts för intensivvårdsverksamheten i Region Stockholm.

Enligt Monica Johansson är det svårt att säga om Sörmland kommer att skicka i en begäran då läget förändras hela tiden, men det är inte aktuellt just nu. Samtidigt har regionen dragit igång sin krisledningsnämnd och har därmed beredskap att agera i princip närsomhelst, även under den kommande påskhelgen, om läget skulle kräva det.

Men innan en begäran kan skickas måste Sörmland ha uttömt alla andra alternativ, det är Monica Johansson tydlig med:

– Vi vill inte gå till SKR och få ett nej

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev