Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm ska upphandla vårdcoacher

Publicerad: 16 juli 2015, 11:48

Projektet med vårdcoacher i Stockholms läns landsting ska nu ut på upphandling.


Projektet ska bli permanent från och med nästa år och genom att upphandla tjänsten med vårdcoacher hoppas landstinget att kunna minska kostnaderna för hälso- och sjukvården. Upphandlingen ska tas upp i 2016 års budget.

– Det är viktigt att tidigt identifiera patienter som riskerar att få besöka vården akut många gånger. Det minskar inte bara lidandet för varje enskild person utan bidrar också till att minska kostnaderna för hälso- och sjukvården, säger Ella Bohlin (KD), barn och äldrelandstingsråd i ett pressmeddelande.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har projektet med så kallad aktiv hälsostyrning, AHS, funnits på försök sedan 2010 i Stockholms läns landsting.  AHS går ut på att en legitimerad sjuksköterska hjälper patienter att samordna kontakterna med vården. Det är främst multisjuka äldre och unga patienter med andningssvårigheter som exempelvis kol som varit med i projektet.

Utvärderingar av försöket som gjorts av hälso- och sjukvårdsförvaltningen i länet pekar på hälsovinster både för patienternas och minskade kostnaderna för vården.  Exempelvis behövde hälften av patienterna som ingick i projektet med coach inte längre behöver uppsöka akuten.  En genomsnittlig kol-patient kostar i dagsläget 115 000 kronor per patient och år. Kol-patienterna i studien kostade 79 000 kronor, vilket motsvarar en minskning av 69 procent jämfört med referensgruppen.

Projektet har fått mycket beröm men också kritik, bland annat från andra landsting som ifrågasatte att ett privat företag agerade som forskningspartner med landstinget. Även resultaten från Stockholmstudien har ifrågasatts i en kunskapsöversikt från Socialstyrelsen från 2013. Där skrev de att det vetenskapliga stödet för att en kontaktperson verkligen bidrar till detta är begränsat eller otillräckligt.

Relaterat material

Primärvården ska stärkas i Stockholm

Vårdcoacher minskade KOL-kostnad radikalt

Landsting kluvna till privat coach

”Aktiv hälsostyrning” har blivit lönsam affär

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev