Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm ska utreda privatisering av sjukhus

Publicerad: 17 mars 2015, 08:53

Foto: Fredrik Persson

Startskottet har gått för en utredning om att privatisera ytterligare ett akutsjukhus i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusCapio S:t Görans sjukhusStockholms läns landstingVälfärdsutredningenVinster i välfärden

Men frågan är om regeringen och Vänsterpartiet hinner före med sin aviserade lag mot försäljning och privatisering av universitets- och regionsjukhus.

Efter inledande tveksamheter hos Moderaterna har allianspartierna i Stockholms läns landsting nu drivit igenom att det ska göras en utredning om att privatisera driften av ett akutsjukhus till. Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) hänvisar bland annat till en jämförelse mellan Stockholmssjukhusen där det privata Capio S:t Görans sjukhus har bäst resultat.

Majoriteten har inte pekat ut vilket sjukhus som kan bli aktuellt, men i många år har det talats om Danderyds sjukhus. Den utredning som snart tillsätts av hälso- och sjukvårdsdirektören Henrik Almkvist väntas ta väga för- och nackdelar med olika sjukhus.

Samtidigt pågår regeringens utredning om vinster i välfärden. Redan direktiven till utredningen, som leds av förra kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), har fått privatvårdens intresse för att driva offentligt finansierad verksamhet att svalna.

Regeringen och Vänsterpartiet vill också ändra lagen så att det inte längre ska gå att sälja eller privatisera universitets- och regionsjukhus. Ett regeringsförslag är aviserat redan under 2015.

Då blir det inte så många akutsjukhus kvar att välja på för utredningen i Stockholm. Oppositionslandstingsrådet i Stockholm Erika Ullberg (S) säger till Svenska Dagbladet att det är onödigt att göra någon utredning. Samtliga oppositionspartier röstade mot utredningen.

Relaterat material

Danderyds sjukhus kan komma att säljas

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev