Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stockholm vill höja avgifterna för uteblivna besök

Publicerad: 15 oktober 2019, 12:38

Uteblivna besök och inställda operationer kostar Region Stockholm miljontals kronor varje år. Nu ska en avgiftshöjning utredas.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion Skåne

I den budget som den blågröna majoriteten lagt fram föreslås en höjning av avgifterna för uteblivna besök. Enligt budgeten handlar det om drygt en halv miljon besök som aldrig genomfördes under 2018. Under samma period ställdes drygt 2 100 operationer in när patienten inte kom eller avbokade senare än 24 timmar före ingreppet.

– Vi har ett regelverk i regionen, men sedan är det upp till vårdgivarna om de vill följa det, det ser lite olika ut. Syftet är inte att dra in en massa patientavgifter utan att minska de uteblivna besöken, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Politikerna har bland annat tittat på Region Skåne, som införde dubbel avgift redan 2012 och minskade de uteblivna besöken med 39 procent. Hur modellen kommer att se ut i Stockholm ska utredas.

– Vi kommer att undanta grupper från det här, till exempel barn och inom mödravården. Jag tycker också att vi ska titta på psykiatrin. Vi vill ju inte att människor ska dra sig för att boka besök, säger Anna Starbrink.

En inställd operation är kostsam.

– Vi vill inte ha ett team som står och väntar. Regionens kostnad i genomsnitt för en operation är 12 000 kronor i timmen, säger Anna Starbrink.

Det innebär att fjolårets inställda operationer kostade regionen drygt 25 miljoner kronor, räknat på genomsnittskostnaden.

Utredningen ska också se över patientavgifterna i allmänhet. Målet är att den ska vara klar så att regionfullmäktige ska kunna ta beslut i mars nästa år. En eventuell avgiftshöjning ska i så fall införas så snart som möjligt efter det.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev