Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stödstrumpor för 6000 kronor – nu bryts kostsamt avtal

Publicerad: 30 augusti 2016, 06:13

Foto: Thinkstock

Stödstrumpor kunde kosta 6 000 kronor styck. Nu bryter Stockholms läns landsting avtalet med leverantören Onemed som fått stor uppmärksamhet.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Enligt en granskning av SVT Stockholm skulle landstingets avtal med leverantören ha kostat 500 miljoner kronor under fem år. Men efter bara ett år har det kostat hela 465 miljoner kronor. Nu väljer landstinget att låta avtalet upphöra i förtid.

”Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal”, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt landstinget förklaras de skenande kostnaderna av att förvaltningen och leverantören gjort olika tolkningar av avtalet.

– Det finns inga regler mot att vara inkompetent, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Det nya avtalet med underleverantören blev mycket mer kostsamt än vad Stockholms läns landsting förväntat sig. Enligt en granskning av SVT Stockholm skulle landstinget köpa in varor från underleverantören Onemed till ett värde av 500 miljoner kronor under fem år. Men efter bara ett år har företaget kunnat fakturera landstinget för inköp på 465 miljoner kronor.

– Det verkar vara hisnande uselt skrivet. Det finns inga regler mot att vara inkompetent, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt och expert på offentlig upphandling.

Enligt Stockholms läns landsting beror de skenande kostnaderna på att förvaltningen och leverantören har gjort olika tolkningar av avtalet. I måndags beslöt landstinget att låta avtalet upphöra i förtid, något som Onemed accepterat.

- Upphandlingar är ganska svårt. Det är något man måste kunna för att det ska bli bra. Men så här genomuselt har jag nog aldrig sett. Det tyder på något att motparten faktiskt har gått med på att dra tillbaka avtalet, säger Olle Lundin.

Det är väl känt att regelverket runt upphandlingar är mycket komplicerat och att det krävs god kunskap om både hur avtal skrivs och hur processen ser ut vid offentlig upphandling. Därför är det avgörande vilken kompetens och erfarenhet som finns inom organisationen. Här fanns alla förutsättningar, med en stor avdelning, specialiserad på upphandlingar, för ett bra avtal, menar han.

– Det är otroligt anmärkningsvärt. Alla myndigheter ska upphandla och i mindre kommuner har man inte alltid den kompetensen, vilket är mer begripligt. Så hur det kan bli så här i en så stor organisation som Stockholms läns landsting, är svårt att förstå, säger han.

Avtalet som skulle ha upphört 2020 kommer nu avslutas 2018. Enligt det tidigare avtalet med företaget betalade landstinget 2013, 390 miljoner kronor till Onemed, för ett års leveranser, skriver SVT.

TT

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev