Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag05.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Politik

Stor kostnadsökning för hyrsjuksköterskor

Publicerad: 26 februari 2019, 14:40

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade med 20 procent under 2018 jämfört med året innan, visar nya siffror från SKL.


Ämnen i artikeln:

SKR

Det var inom sjukhusvården som kostnaderna ökat mest. Där var kostnadsökningen för inhyrda sjuksköterskor ännu större, 35 procent jämfört med 2017. Kostnaderna för läkare inom sjukhusvården ökade med tre procent, men sett till hela sjukvården var den ökade hyrkostnaden för läkare marginell, bara 0,6 procent.

Man även om kostnadsökningen är störst för gruppen sjuksköterskor, utgjorde kostnaderna för konsultläkare så sent som 2017 inte mindre än 71 procent av regionernas och kommunernas totala hyrkostnader.

Det är inom den somatiska slutenvården som problemet med beroendet av hyrpersonal kvarstår eller ökar. Inom psykiatrin var siffrorna oförändrade och inom primärvården minskade hyrkostnaderna under förra året.

På SKL framhåller man att tio regioner lyckats minska sina hyrkostnader under förra året.

– Utvecklingen går åt rätt håll och vi ser många goda exempel på framgångsrikt arbete. Men det är en bit kvar för att nå målet att bli oberoende av inhyrd personal i vården, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev