Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stor kostnadsökning i vårdvalet

Publicerad: 11 maj 2016, 14:28

Foto: Thinkstock

Kostnaderna för vårdvalet i Stockholm har ökat kraftigt sedan de infördes, i vissa fall mer än vad man räknat med. Men då har även läkarbesöken ökat i miljonklassen.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Vårdval hudsjukvård har blivit dubbelt så dyr. För vårdval logopedi har kostnaderna mer än tredubblats. Och specialiserad fysioterapi har på tre år har blivit tretton gånger så dyr.

Kostnaderna för vårdval i Stockholms landsting, SLL, ser ut som att de har dragit i väg sedan de infördes. Socialdemokraterna i landstinget beställde en rapport för att visa ökningen, vilket refererats i medier.

Men den måste sättas i ett sammanhang menar Mikael Borin, biträdande sjukvårdsdirektör i Stockholm, till Dagens Medicin.

– Siffrorna blir tagna ur sitt sammanhang. Ingen hänsyn är tagen till minskningar inom andra områden, säger Mikael Borin.

Han påpekar att man gjort extra satsningar för att minska köerna inom till exempel hudsjukvård och öron-näsa-hals, vilket bidragit till ökande kostnader. Och totalt under perioden 2008 – 2014 har vårdvalet ökat antalet besök av patienter. Bara inom vårdvalet husläkarverksamhet har läkarbesöken ökat med drygt en miljon.

Det vårdval som ökat mest är den specialiserade fysioterapin, som mellan 2012 och 2014 blivit 13 gånger så dyr, från drygt sju miljoner till närmare 95 miljoner. Men en större kostnadsökning var också helt enligt planerna. Vårdvalets patientbesök ökade tolv gånger, vilket avlastat annan vård.

Husläkarverksamheten står för en betydligt mindre dramatisk kostnadsutveckling, men det är där de största summorna finns. 2008 kostade det vårdvalet över 3,2 miljarder kronor. 2014 var den summan drygt 4,7 miljarder. Men då ökade även besöken ökade med en tredjedel, motsvarande omkring 1,5 miljoner.

– De flesta vårdval är kostnadsmässigt och besöksmässigt vad man trodde, säger Mikael Borin.

Men några är det alltså inte. Vilka vill han inte gå in på, för det analyseras just nu.

Under fjolåret genomförde hälso- och sjukvårdsförvaltningen förändringar i ersättningarna till vårdvalen för att hålla kostnaderna nere, och fler är kanske att vänta.

– Skulle vi bara fortsätta i samma takt befarar vi ett underskott. Fördelen med vårdval kontra upphandling är att man kan justera det löpande, säger Mikael Borin.

Här kan du se alla kostnaderna inom 32 vårdval.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev