Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Storregioner möter blandad kritik

Publicerad: 10 mars 2016, 11:00

Stora avstånd och oväntade sammanslagningar och samtidigt möjligheter till utveckling av specialistvård är några av reaktionerna som förslaget om storregioner har fått hittills.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingRegion GävleborgRegion SkåneVästerbottens läns landstingRegion Halland

I går presenterades förslaget om att slå ihop Sveriges landsting och regioner till sex stycken storregioner. Kommittén för utredningen kritiseras nu i söder för att inte ha varit nog lyhörd inför politikerna ute i landet.

­─ Jag trodde att kommittén skulle lyssna ute i landet med stora öron. Det är anmärkningsvärt att de lägger fram förslag som det finns ett kompakt motstånd mot, från höger till vänster, säger Carl Johan Sonesson (M), oppositionsråd i Skåne, till Sydsvenskan.

Det man oroas för i Region Skåne är att universitetssjukhuset ska mista sitt nuvarande patientunderlag samtidigt som regionen kan tappa påverkanskraft gentemot andra större regioner.

– Det finns inget stöd för en ny regiondelning i Skåne, varken bland partierna eller allmänheten, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne, till Sydsvenskan.

Halland, som enligt förslaget ska slås ihop med Västra Götalandsregionen och Värmland, hade helst sett att de stod ensamma.

– Vår kritik är samma som vi haft tidigare, vi tycker inte att vi har resonerat vilka problem vi ska lösa och på vilka sätt en större region ska bli bättre för invånarna, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), regionråd i Halland, till Sveriges Radio Ekot.

Värmland, som redan ingår i en sjukvårdsregion med Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsala, Värmlands, Västmanlands och Örebro län, klipps bort från sina tidigare samarbetslän, enligt förslaget.

– Det som var överraskande var att Värmland hamnade i en annan region, jag trodde att man skulle hålla samman sjukvårdsregionen, säger Eva Lindberg (S), regionråd i Gävleborg, till Arbetarbladet.

I stort är Eva Lindberg positivt inställd till sammanslagningen, som hon hoppas ska bidra till färre politiker och mindre administration.

För Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland innebär förslaget att de kommer ingå i en Norrlandsregion, som till ytan utgör halva Sverige. Centerpartiet i Västerbotten ser sammanslagningen som en utmaning men också en möjlighet.

─ En större region innebär även möjlighet för en kraftsamling för att stärka NUS (Norrlands universitetssjukhus, red. anm.) och säkra läkarutbildningen. Det är avgörande för sjukvården i hela norra Sverige, säger Ewa-May Karlsson, gruppledare (C) i Västerbottens läns landsting, i ett pressmeddelande.

Stockholm och Gotland slås ihop i regionförslaget, men Chris Heister (M), landshövding i Stockholms läns landsting, hade hellre sett att Stockholm och Uppsala blev en region.

– Vi har ju ett omfattande samarbete och jag är bekymrad och lite oroad för att det samarbetet försämras om man bygger en stor region i Svealand och om man därmed sätter gränser mellan Stockholm och Uppsala, säger hon till Sveriges Radio Uppland.

Relaterat material

Sex regioner i utredarnas skiss

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev