Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stort ras för S i Västernorrland

Publicerad: 10 september 2018, 05:13

Glenn Nordlund, förstanamn på Socialdemokraternas lista till regionvalet i Västernorrland.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Ny version. Socialdemokraterna rasar i valet men mandatfördelningen i Västernorrland ger fortfarande ingen fingervisning om vilket håll regionen kommer att gå.


Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

– Det är inte något direkt klart läge här, om vi säger så.

Så sammanfattar Lena Asplund, Moderaternas förstanamn i Västernorrland, läget efter valet. Moderaterna har tappat ett mandat i regionfullmäktige – Socialdemokraterna tio. Den infekterade striden om Sollefteå sjukhus har straffat de stora partierna som båda sagt att de fortfarande inte ser någon ekonomisk möjlighet att öppna upp förlossning, akutkirurgi och akutortopedi vid det stympade sjukhuset.

Tillsammans samlar Socialdemokraterna och Moderaterna 38 mandat i regionfullmäktige, för en majoritet krävs 39. Socialdemokraternas nuvarande samarbetspartner Miljöpartiet åker ur regionfullmäktige.

Socialdemokraternas förstanamn Glenn Nordlund är på väg ner till partidistriktet för samtal när Dagens Medicin får tag på honom sent på måndagsförmiddagen. Han konstaterar först att Socialdemokraterna fortfarande är större än den samlade alliansen i regionen och dessutom samlar den näst största S-stödet i hela Landstingssverige. Samtidigt är det ett faktum att partiet föll nästan 13 procentenheter jämfört med valet 2014.

– Det har varit en mandatperiod som inneburit svåra beslut och det har även varit andra frågor som stört.

Hur ser du på framtiden, ska ni regera och vilka ska ni i så fall samarbeta med?

– Det spekulerar inte jag i. Jag sitter i bilen på väg ner till partiet och vi har ännu inte analyserat läget.

Glenn Nordlund lägger till:

– Jag repeterar det jag har sagt under hela valrörelsen. Med den utmaning som regionen står inför så behöver man ha ett styre som klarar av att leda. Vi är beredda att ta ansvar och vi är beredda att samarbeta. Vi har inte stängt dörren till något parti, utom Sverigedemokraterna.

Vad det gäller de andra partiernas inställning till Sollefteå sjukhus så anser Glenn Nordlund att det är en ”glidande skala” och att inget parti som framfört att det vill öppna upp verksamheterna har kunnat presentera hur det ska gå till. Han har inte tagit några kontakter med andra partier än och påpekar att vilket mandat han och andra i Socialdemokraternas förhandlingsgrupp ska få är en av de saker som ska tas upp i den valanalys som nu ska göras.

Men det kommer att bli svårt att bygga samarbeten.

– Vi ska komma överens i ett antal knäckfrågor, som vi inte har börjat titta på alls än.

Om Socialdemokraterna är regionvalets stora förlorare är Sjukvårdspartiet den stora vinnaren. Partiet har varit vilande under den gångna mandatperioden men återupplivats i valrörelsen och kammar nu hem sju mandat. De partier som i olika grad vill återöppna verksamheter vid Sollefteå sjukhus har därmed ett mandats övervikt i regionfullmäktige. Även om partiordförande Mattias Rösberg är glad över framgångarna är han minst sagt avvaktande till vad det kommer att betyda.

– Man måste vara ärlig och säga att det ser det inte alltför ljust ut. Allt beror på vem som tar vem i det här spelet. Vi måste vänta och se vad som presenteras.

Vad har ni för möjlighet att backa från era krav i ett förhandlingsläge?

– Det är väldigt svårt för oss att backa, vi har fått ett väldigt tydligt mandat från stora delar av länet. Men ingenting är svuret.

Mandatfördelning Västernorrland val 2018

Vänsterpartiet, 8

Socialdemokraterna, 28

Sverigedemokraterna, 8

Sjukvårdspartiet, 7

Liberalerna, 3

Centerpartiet, 8

Kristdemokraterna, 5

Moderaterna, 10

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev