Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Stramare tyglar för Stockholms vård

Publicerad: 8 december 2015, 10:25

Henrik Gaunitz.

Foto: Fredrik Persson

Stockholm förstärker vid nyår sin ägarstyrning. Ny superchef blir Henrik Gaunitz, nu ansvarig för Framtidens hälso- och sjukvård.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Nya enheten ska heta ”SLL styrning och ekonomi” och ny chef blir Henrik Gaunitz som behåller titeln ekonomidirektör. Politikernas motiv för en starkare ägarstyrning är att Stockholms läns landsting går in i en period med stora investeringar och omställningar, som till exempel Framtidsplanen för hälso- och sjukvården och Nya Karolinska Solna, NKS.

Genom den nya ägarfunktionen ska samordningen öka mellan landstingens egna producenter av hälso- och sjukvård. Den ska också stödja sjukhusen och andra vårdgivare så att de håller sig inom de ekonomiska ramarna.

Som ett exempel på den nya styrningen tar Henrik Gaunitz i en intern intervju upp att ägarbolaget Lisab under hösten gav Danderyds sjukhus konsultstöd för att komma till rätta med ekonomin.

I praktiken ledde den insatsen till att Jan Nygren i förtid avslutade sitt uppdrag som ordförande i sjukhusstyrelsen, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat om. Enligt Jan Nygren ska sjukhusets vd Stefan Jacobson ha blivit kallad till en träff med Henrik Gaunitz som då meddelat att han bedömer att Stefan Jacobson bör sluta sin anställning.

Henrik Gaunitz agerade då som vice ordförande i ägarbolaget Lisab, Landstingshuset i Stockholm AB.

– Det är styrelsen i ett aktiebolag som tillsätter och avsätter en sjukhus-vd. Ledningen har rundat mig och styrelsen på ett sätt som jag inte kan acceptera, säger Jan Nygren, med tunga meriter inom politiken och näringslivet, i en intervju i den kommande tidningen Dagens Medicin nr 50/2015.

Jan Nygren tycker i och för sig att det är bra att landstinget förstärker sin ägarfunktion. Men då gäller det att ha tillräcklig kompetens och följa de spelregler som följer med aktiebolagslagen.

Ekonomen Henrik Gaunitz har haft flera toppbefattningar i Stockholms läns landsting. Han har även varit stabschef hos organisationen Företagarna och arbetat på finans- och arbetsmarknadsdepartementen.

Relaterat material

Jan Nygren lämnar sjukhusstyrelse

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev