tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Strandhäll tar över sjukvårdsfrågorna

Publicerad: 27 juli 2017, 09:03

Nyutnämnda socialministern Annika Strandhäll.

Foto: Pax Engström Nyström

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström lämnar regeringen på egen begäran. Han efterträds av Annika Strandhäll som blir socialminister.


JK


Det meddelar statsminister Stefan Löfven (S) i samband med regeringsombildningen som följt den så kallade it-skandalen vid Transportstyrelsen..

– Gabriel Wikström har bett att få bli entledigad av hälsoskäl, sade statsministern vid en presskonferens på torsdagen.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har varit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom sedan början av maj. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har under tiden vikarierat som sjukvårdsminister, ett ansvarsområde som hon nu alltså övertar permanent när hon blir socialminister med ansvar för socialförsäkringar, pensioner, sjukvård, folkhälsa och idrott.

På presskonferensen sade Annika Strandhäll att hälso- och sjukvården kanske är grunden i det svenska välfärdssystemet. Vården är i många avseenden i internationell toppklass men den har också tydliga brister i form av tillgänglighet och jämlikhet, fortsatte den nyutnämnda socialministern.

– Där kommer jag att ta vidare det arbete som Gabriel Wikström har påbörjat. Nämligen att ställa om den svenska sjukvården mot en mer nära vård för den enskilda medborgaren. Och jag kommer att göra det i en nära dialog med Sveriges Kommuner och Landsting, landstingen i övrigt och naturligtvis också med privata vårdgivare på olika sätt.

Hon är trea på Dagens Medicins maktlista och överväger att ge landstingen ansvaret för sjukpenningen.

Läs en längre intervju med Annika Strandhäll här.

Relaterat material

Nya socialministern ser en vård i kris

Tuff prioritering för att ratta två ministerposter

Wikström fortsatt sjukskriven

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev