måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Strid om stoppade sjukhusbyggen i Sörmland

Publicerad: 8 september 2015, 12:13

Flera byggprojekt på de sörmländska sjukhusen har stannat upp. Nu kräver oppositionen att den rödblågröna ledningen i landstinget agerar.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Sörmland

Under 2013 klubbades en investeringsbudget i Landstinget Sörmland med en rad investeringar i länets sjukhus. Det handlar bland annat om ny akutmottagning i Eskilstuna, ny entré och moderniseringar i Katrineholm och ny akutmottagning och operationslokaler i Nyköping.

Sedan dess har rivningar av gamla byggnader genomförts men de nya byggnationerna har inte kommit i gång.

– Det har stannat upp för att vi inte har fått klara och tydliga beställningar, säger Magnus Andersson, fastighetschef i Landstinget Sörmland.

Nu anklagar Moderaterna den politiska ledningen bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet för att ha orsakat förseningarna.

– Vid den här tiden skulle en stor del av Nyköpings lasarett ha varit färdigt.  Den politiska ledningen har inte tagit sitt ansvar. Vi behöver en plan för hur vi ska gå vidare som vi tar fram i samförstånd över blockgränserna, säger Magnus Leivik (M), oppositionslandstingsråd, som på tisdagen kallade till presskonferens där den nya entrén till Nyköpings lasarett ska byggas.

Centerpartiets landstingsråd Mattias Claesson tycker att Moderaterna slår in öppna dörrar.

– Vi är överens om att vi ska jobba tillsammans med det här, säger han.

Enligt honom är det kostnaderna som lett till att byggprojekten stannat upp.

– De önskemål som fanns i verksamheterna var flera hundra miljoner högre än budget så därför behöver vi prioritera om, säger Mattias Claesson.

Han kan inte svara på när byggena kan komma i gång igen. Men betonar att det är bråttom.

– Det finns entreprenörer som står och väntar så vi måste besluta om prioriteringar under hösten, säger Mattias Claesson.

Relaterat material

Dyrare bygge kostar förvaltningsdirektör jobbet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev