onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Studenter vill ha vårdstrejk

Publicerad: 21 januari 2013, 09:28

Nu är det dags för läkarstudenter att strejka för en god vård, tycker studenter vid läkarprogrammet i Lund.


Både lärare vid Lunds universitet och Läkarförbundet har redan protesterat mot nedskärningarna i vården. Nu är det studenternas tur, skriver läkarstudenter på studentkårstidningen Lundagårds debattsida.En endagsstrejk där läkarstudenter inte är med på utbildningen, biblioteket stängs och en manifestation mot nedskärningarna anordnas skulle visa att  morgondagens läkare är beredda att ta strid för en god vård .

Nedskärningarna är enligt debattörerna  det största hotet mot läkarutbildningens kvalitet . Det leder till kompetensflykt samtidigt som läkare som jobbar kvar är överbelastade och stressade, vilket i sin tur gör att de inte kan handleda läkarstudenter på ett bra sätt.

Läkarstudenterna ser det som ett ansvar att agera för att bidra till en mångsidig diskussion om vården.  Passivitet är att ta ställning för den förda politiken , skriver de vidare. En studentstrejk skulle vara en kraftfull markering som visar  solidaritet med vårdpersonal som tänjer sig för att undvika att patienter tar skada av politikers ansvarslöshet .

Nu hoppas debattörerna att Medicinska föreningen ska fatta beslut om en strejk.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev