tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Studie: Legalisering minskar överdosdöd

Publicerad: 8 augusti 2019, 08:36

Enligt rapporten minskar antalet överdosdöda i delstater där cannabis legaliserats med 20-35 procent.

Foto: Mostphots

Dödssiffrorna i den opioidepidemi som härjar USA faller kraftigt i delstater som legaliserar cannabis, enligt en ny studie som lär välkomnas av den växande marijuanaindustrin.


Forskarna har följt utvecklingen medan många delstater de senaste åren gått olika långt i att tillåta bruk av drogen cannabis.

Samtidigt med denna legaliseringstrend har krisen med missbruk av opioider ökat. 47 600 dödsfall i överdoser noterades 2017. Det är 130 döda varje dag - fler än antalet omkomna i trafikolyckor i USA. Samma år klassificerade president Donald Trump krisen som en nationell nödsituation.

Enligt rapporten som nu presenteras i tidskriften Economic Inquiry minskar antalet överdosdöda i delstater där cannabis legaliserats med 20-35 procent.

Forskarna har inga entydiga förklaringar. Men studiens huvudförfattare, ekonomen Nathan Chan vid University of Massachusetts Amherst, tror att många självmedicinerar mot till exempel smärta med olika typer av droger. Och den som har enkel tillgång till marijuana blir mindre benägen att vända sig till opioider, förklarar Chan enligt nyhetsbyrån AFP.

De flesta delstater i USA, ungefär 35 stycken, tillåter numera cannabisbruk i medicinskt syfte, alltså mot recept. Ett tiotal delstater har - liksom grannlandet Kanada - gått ännu längre, och legaliserat drogen för nöjesbruk. Liksom alkohol och tobak är den dock fortfarande föremål för åldersgränser och andra restriktioner.

Relaterat material

Naloxon har räddat flera liv

HENRIK SAMUELSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev