Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Styre över blockgränser tappar mandat

Publicerad: 10 september 2018, 08:23

Regionrådet Christer Siwertsson (M) vill se ett fortsatt blocköverskridande samarbete för att hindra att Sverigedemokraterna får inflytande i Region Jämtland Härjedalen.

Foto: Andreas Larsson

I Region Jämtland Härjedalen talar det mesta för att både S och M tappar tre mandat. Partierna har styrt över blockgränserna sedan hösten 2015.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Nu lutar mycket åt att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i Region Jämtland Härjedalen. Men varken Socialdemokraterna eller Moderaterna menar att det är samarbetet över blockgränserna som gjort att båda partierna tappat väljare i årets landstingsval.

– Snabbanalysen är ekonomi och väntetider. Våra åtgärder har inte hunnit ge resultat. Vi avvaktar onsdagsrösterna, skriver regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) i ett sms till Dagens Medicin på måndagmorgonen.

Regionstyrelsens 1:a vice ordförande, moderaten Christer Siwertsson, är inne på samma linje. Hans bedömning är att det måste till ett fortsatt blocköverskridande samarbete ”på något sätt” för att hindra att Sverigedemokraterna får inflytande.

På måndagen, när 81 av 82 distrikt var räknade, hade Sverigedemokraterna fem mandat. Moderaterna och Socialdemokraterna hade åtta respektive 18 mandat av totalt 55. Regionens stora vinnare var Centern med elva mandat, tre fler än för fyra år sedan.

– Om de här siffrorna står sig kan varken de borgerliga eller de rödgröna styra regionen själva. Då blir Sverigedemokraterna vågmästare, det vill inget av blocken, säger Christer Siwertsson.

Moderaterna säger alltså blankt nej till ett SD-samarbete?

– Det är lite olika inom Moderaterna. Jag tillhör falangen som säger absolut nej till att de ska ha något inflytande, säger Christer Siwertsson.

Redan för ett år sedan meddelade Christer Siwertsson att han inte kommer att fortsätta som regionråd efter mandatperiodens slut. Därmed kommer han inte heller att delta i förhandlingar om hur det kommande styret ska se ut i Region Jämtland Härjedalen.

Efter förra valet 2014 bildade Socialdemokraterna majoritet i Region Jämtland Härjedalen, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men majoriteten var bräcklig och hade bara ett mandats övervikt. Ett år senare bildade Socialdemokraterna ny majoritet tillsammans med Moderaterna.

Relaterat material

SD växer i landstingen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev