Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Styret i Skåne överkört

Publicerad: 27 mars 2015, 10:17

Alliansen stoppade det folkhälsoprojekt som den styrande minoriteten Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville se i Skåne. 32 miljoner kronor ska istället ges till sjukhusen.


Det politiska läget i Region Skåne är labilt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr sedan valet i höstas i minoritet. I de politiska nämnderna innebär det att deras förslag kan köras över av alliansen och Sverigedemokraterna.

Så skedde under torsdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden.

S och MP:s förslag att lägga 32 miljoner kronor på hälsofrämjande projekt fick se sig nedröstat. Medlen ska i stället fördelas på sjukhusen som har ett ansträngt ekonomiskt läge.

– De här medlen skulle gå till bland annat screening mot livmoderhalscancer, projekt inom psykiatrin och arbete mot fallskador. Det är tråkigt att alliansen och Sverigedemokraterna inte vill vara med på det, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Alliansen fick även igenom sitt förslag att inleda ett treårigt pilotprojekt med Naloxon nässpray som kan användas för att rädda liv då missbrukare riskerar att avlida på grund av överdoser. S och MP:s förslag till beslut var mer försiktigt skrivet och hänvisade till pågående forskning.

– Naloxon fungerar som en hjärtstartare för missbrukare och kan finnas med i missbrukarens ficka. Det är hög tid att vi testar detta i Skåne, säger Gilbert Tribo (FP), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Efter en lång diskussion i nämnden gick S och MP med på att säga ja till yrkandet om att starta ett projekt med Naloxon.

Relaterat material

Försök med naloxon kan bli möjligt i Skåne

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev